Selaković sa Zarifom u Teheranu: Iran podržava Srbiju po pitanju Kosova

Vesti 17. apr 202122:11 16 komentara
TANJUG/ ZORAN MIRKOVIĆ

Ministri spoljnih poslova Srbije i Irana, Nikola Selaković i Mohamed Džavad Zarif, razgovarali su u Teheranu o oblicima saradnje od uzajamne koristi za privrede i narode dve države. Selaković je u Teheran stigao nakon što je posetio Moskvu.

Selaković je posle sastanka rekao da je zahvalio Zarifu „na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Irana očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji“.

Naveo je da Iran podržava Srbiju „u naporima da zaustavi Prištinu“, kada je ona zainteresovana da postane članica određenih međunarodnih organizacija.

Šef srpske diplomatije je kazao da je u razgovoru sa Zarifom posebna pažnja posvećena potencijalima za razvoj ekonomske saradnje, naročito u poljoprivrednoj proizvodnji, prehrambenoh industriji, ali i u oblasti savremenih tehnologija, drvno-prerađivačke, automobilske i industrije nameštaja, i proizvodnje poljoprivrednih mašina.

„Jedno od polja interesovanja Irana jeste i razvoj banjskog turizma u Srbiji i iskoristiću nastavak razgovora večeras uz Iftar, na koji me je pozvao ministar Zarif, da razgovaramo o tim i o drugim temama od zajedničkog interesa“, naveo je Selaković.

Pre sastanka delegacija dve zemlje, Selaković i Zarif su potpisali sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Selaković se prvog dana posete Iranu sastao i sa zamenikom ministra trgovine, rudarstva i energetike Hamidom Zadbumom. Sutra će se sresti sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, predsednikom parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom i ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare