Selaković i Le Drian: Duboki odnosi Srbije i Francuske

Vesti 16. dec 202121:52 1 komentar
Nikola Selaković, Žan Iv Le Drian
Ministarstvo spoljnih poslova

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian istakao je da njegova zemlja podržava evropsku perspektivu Srbije i Zapadnog Balkana.

On je, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Parizu, pozdravio otvaranje novog klastera u pregovorima i istakao da Francuska podržava Srbiju na putu ka EU, kako politički, tako i pružanjem konkretne tehničke pomoći.

Prema njegovim rečima, potrebno je uraditi mnogo toga kako bi se nastavile reforme u Srbiji i kako bi one dale očekivane rezultate.

Le Drian je naglasio važnost konsolidovanja dobrosusedskih odnosa, saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu i pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog u pravcu postizanja sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Odnosi EU i zapadnog Balkana biće važan element francuskog predsedavanja EU, i pre nekoliko dana predsednik Makron je najavio konferenciju vezanu za zapadni Balkan u junu 2022. godine“, naveo je Le Drian.

Ocenio je da su odnosi Srbije i Francuske doboki i izrazio zadovoljstvo prvim susretom sa Selakovićem.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Le Drianom, rekao da je Srbiji podrška Francuske veoma važna, posebno u oblastima evrointegracija i ekonomije.

Naveo je da je sa francuskim kolegom razgovarao o produbljivanju bilateralne saradnje i ekonomskih odnosa, realizaciji započetih zajedničkih projekata, podršci Francuske procesu evrointegracije Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i situaciji na Zapadnom Balkanu.

„Ponosni smo na našu ekonomsku saradnju. Srbija je u prethodnom periodu privukla 80 odsto francuskih investicija u naš region i to pokazuje jako dobru saradnju koju imamo sa francuskim preduzećima“, istakao je Selaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare