Selaković: Definisati jedinstvenu evropsku poziciju po pitanju migracija

Vesti 21. okt 202219:04 1 komentar
NIKOLA SELAKOVIC
REUTERS/Christian Mang

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković učestvovao je u Berlinu na sastanku ministara spoljnih poslova učesnica Berlinskog procesa, na kome je bilo reči o pripremi samita te inicijative 3. novembra, ali i o energetskoj bezbednosti, migrantskoj krizi i evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Selaković je posle sastanka izjavio da je na tom skupu, kome je predsedavala ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok, bilo reči i o formiranju zajedničkog regionalnog tržišta, sajber bezbednosti i višem stepenu kulturne saradnje među partnerima na Zapadnom Balkanu.

POVEZANE VESTI:

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije se navodi da su sastanku, osim ministara iz regiona, prisustvovali i ministri spoljnih poslova Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske i Bugarske, kaoi i predstavnici Italije, Velike Britanije, Francuske i Poljske.

Selaković je preneo da je sastanak u Berlinu bio prilika i za bilateralne susrete i da je sa ministrima spoljnih poslova Severne Makedonije i Grčke, Bujarom Osmanijem i Nikosom Dendijasom, razgovarao o bezbednosnoj i energetskoj krizi u Evropi, izazvanoj povećanom stopom inflacije, koja je rezultat rata.

Jedna od posebnih tema bila je migrantska kriza, zato što se Severna Makedonija, Grčka i Srbija nalaze na jugiostočnoj evropskoj migrantskoj ruti, odnosno migrantskoj ruti koja našu poziciju čini vrlo paradoksalnom, dodao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je objasnio da migranti dolaze u Srbiju i Severnu Makedoniju sa teritorije zemalja EU, ne sa ciljem da u njima ostanu, već da bi otišli u druge zemlje Unije.

Istakao sam važnost definisanja jedinstvene evropske pozicije po tom pitanju, kako bi se zaista našao efikasan, delotvoran i dobar odgovor na ovaj veliki izazov i veliki problem sa kojim se suočava cela Evropa, predočio je Selaković.

Selaković se na marginama skupa sastao i sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije Leom Dokertijem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare