Selaković: Ambasador se nije konsultovao ni sa kim, o opozivu odlučuje Vlada

Vesti 19. maj. 202123:2522 komentara
Podeli:
Izvor: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da će Vlada odlučivati o opozivu ambasadora u Varšavi Nikole Zurovca koji je bez konsultacija sa Beogradom potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici.

Selaković je za Kurir rekao da je danas trebalo da bude u Poljskoj, ali da su dan ranije poljski zvaničnici počeli da mu otkazuju sastanke u Varšavi.

„Tada smo saznali da je razlog postupanje našeg ambasadora, koji je potpisao peticiju, nije sad važno o čemu, a smatra se da država stoji iza onoga što učini njen ambasador. On se nije konsultovao ni sa kim, a očekivala se ministarska poseta“, kazao je Selaković.

Naveo je da tu peticiju „nisu potpisale ni sve članice EU“ i dodao da njegova poseta Varšavi nije otkazana, nego odložena.

„Moj potez je da ambasador bude pozvan na konsultacije, a vlada odlučuje o smeni. U diplomatiji svaka reč obavezuje. Poseta Poljskoj će biti ponovo organizovana u skorom roku“, rekao je šef srpske diplomatije.

Zurovac je potpisao pismo podrške LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, uglavnom članica EU, što je naišlo na negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske.

Komentari

Vaš komentar