Selaković: Кurti svesno laže predstavljajući sebe kao lučonošu demokratije

Vesti 22. nov. 202115:50 > 17:102 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti "generiše nestabilnost insistirajući na nezavisnosti takozvanog Кosova kao zadatosti, preteći stvaranjem takozvane velike Albanije i šaljući do zuba naoružane falange na goloruki srpski narod u pokrajini". Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da "mantra o reciprocitetu i međusobnom priznanju" može biti poruka na kojoj premijer Kosova Aljbin Kurti jedino može da insistira u stranoj štampi, s obzirom na to da "su ga i njegovi građani prozreli".

„Кurti svesno laže predstavljajući sebe kao lučonošu demokratije, mira i stabilnosti, i njegovi postupci to svakodnevno potvrđuju“, naveo je Selaković u pisanoj izjavi.

Selaković je naveo da je „Kurtijeva tvrdnja da predsednik Srbije želi da od samoproglašenog Кosova napravi nestabilnu državu dvostruko neistinita, jer Srbija i njen predsednik svakako ne žele da od svoje južne pokrajine prave državu, a ne želimo ni da Кosovo i Metohija bude zona nestabilnosti“.

„Apsurdno je i da Srbiju sa nacističkom Nemačkom poredi neko ko je idejni nastavljač fašističkih velikodržavnih ideja iz Drugog svetskog rata, a koje su, između ostalog, rezultirale stvaranjem SS divizije ‘Skenderbeg’ i strašnim masovnim zločinima protiv srpskog naroda“, naglasio je Selaković.

Još je rekao da „to što Кurti, kao i mnogi drugi, sve češće dobija prostor u zagrebačkim medijima za rasplamsavanje antisrpskih osećanja jeste fenomen koji zaslužuje poseban osvrt i dublju analizu kome to odgovara“.

Petković: Na „mantri o reciprocitetu“ Kurti može da insistira u stranoj štampi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da „mantra o reciprocitetu i međusobnom priznanju“ može biti poruka na kojoj premijer Kosova Aljbin Kurti jedino može da insistira u stranoj štampi, s obzirom na to da „su ga i njegovi građani prozreli“.

Sasvim suprotno od podrške koju uživa i na koju se poziva Aljbin Kurti, a koju demantuju rezultati nedavno završenih lokalnih izbora na KiM, na kojima je Kurtijeva politika „reciprociteta“ doživela debakl nezapamćenih razmera, saopštio je Petković.

Komentarišući Kurtijev intervju zagrebačkom Večernjem listu, Petković je je ocenio da je Kurti u Hrvatskoj naišao na podršku svom opasnom projektu „Velike Albanije“, čiji je jedini cilj destabilizacija regiona i stvaranje opasne jednonacionalne tvorevine nalik na nacističu Nemačku ili ustašku Nezavisnu državu Hrvatsku.

Sličan se sličnom raduje, pa ne čudi ni najmanje što se Aljbin Kurti identifikuje s međuratnom Hrvatskom i u svojoj politici mržnje traži podršku od onih kojima je jedina politička platforma mržnja prema zvaničnom Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću, ocenio je u saopštenju Petković.

Kurti: ZSO – izraz hegemonističkih težnji Srbije

Kurti je u intervjuu za zagrebački Večernji list “ izrazio zabrinutost što Srbija trenutno troši više na vojsku od svih drugih na Zapadnom Balkanu zajedno“ i optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi od Kosova da napravi „nefunkcionalnu državu“.

On je rekao da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija i da od Republike Srpske u BiH pravi Belorusiju, a od Crne Gore Ukrajinu.

Na pitanje zašto misli da Vučić želi da izazove međunarodni sukob i da li ga vidi kao faktor destabilizacije Balkana, Kurti je rekao da tzv. Kosovo nije problem, da Kosovo ima problem, a da je problem Kosova Srbija.

Naveo je da tzv. Kosovo ima volju i interes za sveobuhvatni sporazum, ali da zavisi od toga da li je Srbija spremna i da je normalizacija odnosa tzv. Kosova i Srbije takva da mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe.

Na pitanje da li bi pristao na razmenu teritorija, Kurti je odgovorio odrično i naveo da želi da se dijalog vodi o pravima i potrebama građana, a ne o teritorijalnoj razmeni.

Na pitanje zašto se kosovska vlada protivi stvaranju Zajednica srpskih opština u skladu s potpisanim sporazumom u EU 2013. godine, Kurti je naveo da ono što Srbija pokušava nametnuti kosovskoj državnosti i ustavnom poretku nisu želje ili volja kosovskih Srba, već izraz hegemonističkih težnji Srbije.

Upitan kako gleda na kritike koje je izneo predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel na akciju specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova, Kurti kaže da ta akcija nije bila usmerena protiv bilo koje nacionalnosti ili zajednice koja živi na Kosovu.

Komentari

Vaš komentar