Sela oko Kuršumlije 20 dana bez struje, meštani strahuju da će doći na proleće

Vesti 29. jan 202120:12 32 komentara

Ledena kiša od pre dvadesetak dana napravila je velike probleme na jugu Srbije i pokazala koliko je zapuštena infrastruktura. Samo u opštini Kuršumlija, desetak sela i dalje je bez struje, a ni nadležni ne govore kada će je ponovo biti. Struju nema ni selo Prekorađe, bliže Podujevu na Kosovu, nego Kuršumliji kojoj pripada. Zbog zavejanog puta, koji nadležni još nisu očistili, ekipe Elektroprivrede Srbije ne mogu da priđu pokidanim dalekovodima. Zbog toga meštani strahuju da upaljeno svetlo neće videti - do proleća.

Kutlovo i Prekorađe praktično su odsečeni od sveta. Ozbiljan terenac za odlazak do prve prodavnice. Povratak u selo tokom čitave zime, posebna je avantura – od osam kilometara. Krenuli smo sa njima. Slomljena stabla i nalegle grane sami su, koliko su mogli, prokrčili. Ovo ovde, kažu nam ljudi iz Prekorađa u koje smo pošli, nikada nije videlo ni jedan „oblik“ mehanizacije za čišćenje snega.

„Ja imam osećaj da smo mi zadnja rupa na svirali ovde. Ovog puta nema ni u „tunguziji“… a, veruj mi, mnogo lepo selo, mnogo lep narod“, kaže Marko Vučinić, iz sela Prekorađe.

„Najgrđi nam je problem ako se neko razboili… Nema nam spasa, možeš samo da ga ubiješ budakom u glavu“, dodaje Radoje Jovanović iz istog sela.

Kada do toga dođe, a dešavalo se, čovek na nosila, pa pešice. Pre desetak dana je, kažu, dolazio predsednik Opštine Kuršumlija i nije mogao da prođe, pa su oni, a ne opštinska mehanizacija, krčili put pred njim.

N1: Kada dođu izbori, jel vas „vrbuju“ da glasate političari…?

Jovanović: Pa… Šta da mu radimo… Kad se mora…

N1: Šta se mora?

Jovanović: Tad se mora. Sad ne mora.

N1: Predsednik Vučić je pre oko godinu i po dana, kada je u Kuršumliju dolazio, obećao da će ovde dovesti vojsku, ljude…

Jovanović: Ja, ja… To je samo za priču, za televiziju, a inače nije. Nema ništa od toga, propast živa.

Da nema ništa ni od dolaska u Prekorađe, delovalo je kada je ruski terenac „prokuvao“…

N1: Svaki dan ovaj „reli“ do ovde…?

Vučinić: Pa, vidite, imamo dosta sređeno domaćinstvo ovde, ovde je samo problem taj put!

N1

I struja, koju ni jednom nisu dobili, kažu, od 9. januara uveče, kada su padavine krenule.

Dva agregata dobili su od opštine za čitavo selo. Sedam domaćinstava ih deli, a sami se dogovaraju kada je kome najpotrebniji. U problemu su i sa gorivom, zato što do glavnog puta ima osam kilometara, pa i to dele.

„Video si i sam koliko je daleko za nas, benzin… Nismo imali, obećaše nam da će da donesu, nisu doneli“, naveo je Jovanović.

Desetak sela u kuršumlijskoj opštini ima isti ili sličan problem. Predsednik opštine Radoljub Vidić rekao nam je kratko preko telefona da je mu teško da prognozira kada će popravka stubova biti gotova. Meštani nam kažu da je njima obećao struju za sedam dana, kažu. A, prošlo je deset. Pitali su ga i za novi put, dobili su, kaže Vučinić, jednostavan odgovor: „Da mi sakupimo pare i da sami radimo put“.

A para nikada dovoljno. A države ovde, kažu, ima toliko da je se ni ne sećaju.

„Podujevo je odmah preko ovde. Podujevo je bliže nego što smo došli mi“, objasnio je Jovanović.

A, Kuršumlija, 30-ak kilometara od njih, čini se kao da je u nekoj drugoj zemlji.

„Ko te pita. Kao nekad, naložiš vatru malo, nađeš neke svećice, eto. Niti pletemo, niti predemo, nit s kime pričamo. Nema, telefoni bili isključeni“, kazala je Jelena Vučinić, iz sela Prekorađe.

Jovanović planira da rasproda stoku, proba da kupi kakav god stan bilo gde. hoće, kaže, da sebi i supruzi priušti dostojanstvenu starost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare