Sekulić: Mediji u Srbiji sredstvo, a ne akter na javnoj sceni

Vesti 07. apr 202112:15 > 12:17 0 komentara
N1

Mediji se u Srbiji koriste za obračun sa slobodnom reči, oni su sredstvo, a ne akter na javnoj sceni i služe za obračun sa političkim protivnicima ili kao sredstvo za promociju vlasti, rečeno je danas za okruglim stolom "Srbija 2030: Mediji i demokratija".

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je demokratija, kakvu je znamo, civilizacijsko dostiguće, ali je mnogi različito shvataju, nekad toliko različito da se mora braniti i u zemljama poput Švedske i Srbija, rekao je Lundin.

povezane vesti

U svakoj demokratiji ima medija koji podržavaju vlast i onih koji su naklonjeni opoziciji, rekao je Lundin, ukazavši kako ima onih koji su i u srednjoj poziciji poput javnih servisa.

Potrebno je pronaći ravnotežu između slobode i odgovornosti medija, dodao je on i napomenuo da se i u njegovoj zemlji o tome vodi aktivna diskusija.

Lundin je rekao da njega manje brine medijska regulativa nego činjenica da institucije demokratije koje su uspostavljene i tiču se funkcionisanja medija ne daju rezultate koji su bili očekivani kada je reč o medijskoj kontroli ili razvoju održivog modela poslovanja.

Za mene je, kao nekadašnjeg sporstkog novinara, od posebnog značaja kada su se u skupstini govore o istraživačkim novinarima da se udružuju sa kriminalnim udruženjima ili kad ih ministri nazivaju tako.

Istraživački novinari rade ozbiljan posao i imaju za to odgovornost, ali političari imaju još veću odgovornost za ono što govore. To su pitanja koja zadiru duboko u demokratiju, naglasio je Lundin za okruglim stolom „Srbija 2030: Mediji i demokratija“.

Direktor i glavni urednik agencije FoNet Zoran Sekulić ocenio je da mediji nikada nisu bili oslobođeni političkog uticaja, ali ih politčki centri nikad nisu ni tretirali kao deo demokratskog poretka i procesa.

Sistem uticaja je usavršen proteklih 10 godina i direktan ili posredan uticaj se nekada kreće u rasponu od direktne agresije do uticaja bez otisaka prstiju, naglasio je Sekulić.

Mediji su sredstvo, a ne akter na javnoj sceni i, po njegovoj oceni, služe kao batina za obračun sa političkim protvnicima ili sredstvo za promociju sopstvenih političkih i drugij interesa.

Problem je, konstatovao je on, što mediji na to pristaju, voljno ili nevoljno.

Oni koji na to ne pristaju, rekao je Sekulić, smeštaju se u rezervat u kojem se svakodnevo bore za preživaljavanje i da rade u javnom interesu.

Građani danas nisu celovito, pravovremeno i objektivno informisani, već vlast kreira sliku onoga u šta žele građani da poveruju, rekao je Sekulić i istakao da za njega tema nisu mediji u 2030. godini, već sutra.

Izvršni producent N1 Igor Božić ukazao je da je Srbija u situaciji koja se nikad nije dešavala, a to je da mediji targetiraju one koje doživljavaju kao opoziciju vlastima.

Mediji se korisite za obračun sa slobodnom reči u Srbiji. To zabrinjava, mi ne možemo da vratimo ovde dijalog ako vas neko satire onim što priča, od laži, najprimitvnijih uvreda koje dobijaju novinari koji sede za ovim stolom, predočio je Božić.

Mediji se brane u tim napadima i ne rade svoj posao, skrenuti ste sa onoga što je vaša osnovna stvar, da istražujete, izveštavate. To je veoma važan element, dodao je on.

Direktor Color Press Grupe Robert Čoban rekao je da nikad nije bila veća zavisnost medija od netržišnog finansiranja, da li od ambasada, pokrajinskih ili republičkih vlasti.

Vi imate i dva velika operatora – Telekom Srbija i Junajted medija koji ne finansiraju svoje proizvode samo od oglasa. Golim okom se vidi da je brojne serije i filmove nemoguće pokriti samo od oglašavanja, istakao je Čoban.

Vesna Radojević iz mreže KRIK rekla je da su novi napadi na njihovu redakciju „još jedan medijski linč“, ali su opasni jer su novinare KRIK „stavili“ u centar obračuna dva kirminalna klana.

Predsednik se lažno izvinio i sigurna sam da sve što je izašlo od prvog do poslednjeg slova u tabloidima o KRIK, on je naredio, rekla je Radojević.

Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić istakla je da je njihova redakcija pod velikim napadom, jer je napravljen sajt koji se isto zove i izgleda, ali se objavljuju hvalospevi vlastima.

Zvanični izvori su zatvoreni za nas, ali ovde su zatvoreni za sve profesionalni medije već jako dugo, rekla je Bjeletić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!