Sekretarijat o požaru: Povećano prisustvo štetnih materija, ali vetar pomogao

Vesti 14. jul 202116:466 komentara
Izvor: N1

Merenjima kod magacina na Dorćolu, u Beogradu, u kojem je jutros izbio požar, zabeleženo je prisustvo zagađujućih materija, ali koncentracije tih materija u stambenim zonama u široj okolini nisu bile povećane, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, a prenosi Beoinfo. Do pogoršanja kvaliteta vazduha u neposrednoj blizini magacina zahvaćenim požarom, ali i u celom gradu, nije došlo, a razlog tome su aktuelne vremenske prilike, pre svega uticaj vetra, kao i činjenice da se dim brzo podizao u više slojeve atmosfere, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, po pozivu iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, ekipe jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izašle su na lokaciju na kojoj je prijavljen požar kako bi se sagledao uticaj požara, koji je zahvatio jedan od magacina Luke Beograd, saopšteno je iz sekretarijata.

„Trenutnim merenjima na terenu utvrđeno je prisustvo zagađujućih materija (SO2, NOx, CO) na lokaciji magacina zahvaćenog požarom, dok koncentracije zagađujućih materija u rezidencijalnim zonama u široj okolini nisu bile povećane“, naglašavaju.

I objašnjavaju da se uticaj požara na kvalitet vazduha u bližoj i široj okolini Luke Beograd prati kontinualno kroz mrežu automatskih mernih stanica za kontrolu kvaliteta vazduha, na kojima, dodaje se, nije detektovano povećanje koncentracija zagađujućih materija.

Kako se navodi u saopštenju, do pogoršanja kvaliteta vazduha u neposrednoj blizini magacina zahvaćenim požarom, ali i u celom gradu nije došlo zbog aktuelnih vremenskih prilika, pre svega uticaj vetra, kao i činjenice da se dim brzo podizao u više slojeve atmosfere.

Dodaju da su predstavnici Luke Beograd rekli da se u skladištima koja su zahvaćena požarom ne nalaze opasne i eksplozivne materije, jer je, kako kažu, to jedan od osnovnih uslova za korišćenje magacinskog prostora i da postoji rigorozna kontrola.

Komentari

Vaš komentar