Sekretar Vatikana: Zapaženo koliko Vučić doprinosi miru i stabilnosti u regionu

Vesti 22. nov. 202115:03 > 16:0320 komentara
Podeli:
Izvor: FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa sekretarom Vatikana za odnose sa državama nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom i ocenio da su odnosi Srbije i Vatikana zasnovani na istinskom međusobnom poštovanju i poverenju, a da je Srbija dugoročno opredeljena da ih unapređuje.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Vučić je izrazio zahvalnost Vatikanu na značaju koji pridaje odnosima sa Srbijom, kao i na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije kroz principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Vučić je podsetio na svoju posetu Vatikanu i reči pape Franje koje je tada čuo, a koje su ga uverile u podudarnost stavova po mnogim značajnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Predsednik Srbije je izneo svoje poglede na situaciju u regionu, a nadbiskup Galager je preneo da je u Vatikanu zapaženo koliko predsednik Vučić svojim izjavama i radom doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

On je rekao i da region ostaje prioritet za Vatikan i da su im jasni izazovi sa kojima se suočava.

U razgovoru je bilo reči i o tome šta Srbija može da uradi za Katoličku crkvu, posebno o procesu restitucije njene imovine, navedeno je u saopštenju.

Vučić: Beograd ima spreman odgovor na eventualna nova priznanja Prištine

Vučić je izjavio da Beograd ima spreman odgovor na eventualne pokušaje Prištine da obezbedi nova priznanja ili članstvo u međunarodnim organizacijama.

„Čekam da pokažu prvu zemlju koja će ih priznati ili da potpišu da žele da uđu u neku međunarodnu organizaciju. Tog dana će dobiti nekoliko razglednica iz Beograda i drugih zemalja širom sveta na kojima će da piše koga priznaju a koga ne“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obeležavanja početka radova na deonici pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Kelebije.

Izvor : Tanjug/Nenad Mihajlović

Komentarišući navode da će Španija otvoriti kancelariju u Prištini, Vučić je rekao da je „gotovo apsolutno“ siguran da Madrid neće menjati stav kada je u pitanju status Kosova.

„Razgovarao sam nedavno u Glazgovu sa španskim premijerom Sančezom, pre toga i sa njihovim kraljem u Abu Dabiju i na još par mesta. Gotovo sam apsolutno siguran u naše španske prijatelje da će ostati čvrsti u poštovanju međunarodnog prava“, rekao je predsednik Srbije.

Demantovao je navode sarajevskih medija da će na predstojeći sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ići u društvu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Ja ću se možda sutra ili prekosutra videti sa gospodinom Dodikom u Beogradu, ali sigurno ne idemo zajedno u Rusiju. On predstavlja drugu zemlju“, kazao je Vučić.

Sveta stolica se zalaže za zaštitu crkava na Kosovu

Sekretar Svete stolice za odnose sa državama, nadbiskup Pol Ričard Galager, rekao je u susretu sa premijerkom Anom Brnabić da se Sveta Stolica čvrsto zalaže za očuvanje i zaštitu crkava i manastira na Кosovu, koji za Srbiju predstavljaju snažnu istorijsku i duhovnu vrednost.

„Navodeći da je evropska perspektiva važna za stabilnost i prosperitet regiona, nadbiskup Galager je istakao da Sveta stolica čvrsto podržava reforme koje Srbija sprovodi u procesu evrointegracija“, saopšeno je iz Vlade.

Brnabić je zahvalila za podršku evrointegracijama Srbije i principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju Кosova utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Izražavajući zabrinutost zbog ugroženosti srpskih manastira na Kosovu, premijerka Brnabić je navela da je manastir Visoki Dečani, koji je ujedno i spomenik velike istorijske važnosti ne samo za Srbiju, već i evropsku kulturnu baštinu, uvršten na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja Evrope za 2021. godinu.

„Srbija visoko uvažava interes i podršku Svete stolice regionu Zapadnog Balkana, istakla je Brnabić i ocenila da je od ključnog interesa što intenzivnija saradnja u svim oblastima“, navedeno je u saopšenju.

Još je navela da Srbija i Sveta stolica imaju istovetne stavove prema univerzalnim pitanjima mira i bezbednosti, ljudskih prava i zaštiti životne sredine, i da su to važni osnovi za dalje unapredjenje saradnje.

Brnabić je istakla da je Srbija opredeljena za unapredjenje odnosa sa Svetom stolicom, podsetivši da je prošle godine navršena i 100. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Komentari

Vaš komentar