Sekretar Svete stolice: Bratska naklonjenost pape Franje patrijarhu Porfiriju

Vesti 23. nov 202117:36 > 17:39 2 komentara
Dragan Kujundžić/Tanjug

Sekretar Svete stolice za odnose sa državama nadbiskup Pol Ričard Galager razgovarao je u manastiru Kovilj sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhom Porfirijem o dijalogu dve crkve opštoj političkoj situaciji u svetu, i o regionalnoj i evropskoj politici.

Pročitajte još:

Galager je naveo i da je patrijarhu Porfiriju preneo „pozdrave i bratsku naklonost njegove svetosti pape Franje“, saopštila je SPC.

On je zahvalio patrijarhu na prijemu.

„Ovde (u Srbiji) smo već tri dana, ali svakako sa stanovišta naših komunikacija, naših odnosa sa SPC, ovo je kruna moje posete“, rekao je Galager.

Naveo je da je na sastanku preneo pozdrave i bratsku naklonost pape Franje prema patrijarhu Porfiriju, koga, kako je ukazao, „on poznaje, sa kim se sreo i prema kome ima veliko poštovanje“.

Naglasio je da su „obojica ljudi velike vere“, te ukazao da je „ta vera bila tema našeg jutrošnjeg razgovora“.

„Razgovarali smo o dijalogu između naših Crkava, o odnosima između Crkava u svetu, o opštoj političkoj situaciji u svetu, kao i o regionalnoj i evropskoj politici i drugim temama“, rekao je on.

Ocenio je da je to „bila veoma pozitivna razmena mišljenja“.

„To odražava veliko poštovanje koje postoji između Rimokatoličke Crkve i SPC“, istakao je Galager.

Pozitivno je ocenio razgovor.

„Mislim da je ovo veoma značajan korak napred koji potvrđuje angažman koji je postojao na različitim nivoima, uz formalne dijaloge i razmene stavova“, rekao je on.

Patrijarh Porfirije je izrazio radost zbog susreta sa visokim gostom, a posebno zbog sastanka u manastiru Kovilju koji je, kako je naveo svojevrsni simbol mira.

Naveo je da su današnja poseta i razgovor protekli, kako je naveo, u tom duhu, u duhu Jevanđelja Hristovog.

„Razgovarali smo o svim izazovima sa kojima se suočavaju naše Crkve, a to su izazovi modernog čoveka, kao i o potrebi zajedničkog svedočenja Jevanđelja modernom svetu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, konstantovano je na sastanku da je sistem vrednosti koje Jevanđelje nosi i svedoči, na neki način drugačiji od mnogih drugih sistema koje se nude modernom čoveku.

„Razdori među državama, razdori među ljudima, ponekad i nesporazumi među Crkavama i nesporazumi unutar jedne Crkve, jesu posledica toga što zaboravljamo Hrista i pokušaja da svojim vrednostima, svojom golom ljudskom pameću uređujemo svet“, rekao je on.

Ukazao je da „u tom smislu vidimo i mnoge ekološke probleme“, pa i, kako je naveo, pandemiju sa kojom se suočavamo.

Naveo je značaj međusobne saradnje.

„To je ono očemu smo razgovarali i oko čega smo se saglasili i razumeli – da radi dobra i pojedinca i jednoga čoveka i dobra čitavog ljudskog roda, čitave planete, moramo saradjivati, međusobno raditi zajednički, pre svega mi hrišćani“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, mora se sarađivati i sa ljudima koji pripadaju drugim religijama, ali i sa onima koji osećaju da nemaju potrebu za Bogom i deklarišu se kao nevernici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare