Sekretar MUP-a: Ne postoje paralelne strukture u policiji

Vesti 09. nov. 202113:13 > 13:178 komentara
Podeli:

U Palati Srbija održan je sastanak radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost i pregovaračke grupe za to poglavlje kojom predsedava sekretar u MUP-u Zoran Lazić. Tema sastanka bile su reforme u policiji.

„Izveštaj EU pozdravlja borbu protiv organizovanog kriminala i najnovija dešavanja, ali nas dalje kroz tužilaštvo i sudske presude očekuje da potvrdimo ono što je borba protiv organizovanog kriminala za ovih šest meseci ili godinu dana pokazala“, rekao je Lazić za N1.

Prema njegovoj oceni, policija funkcioniše nesmetano i postoje evidentni rezultati, a da je pitanje novog direktora policije stvar konkursa koji će biti raspisan kada sadašnjem istekne mandat.

„Reforma policije je veliki proces i za to je potrebno vreme“, ističe Lazić.

Lazić naglašava da ne postoje paralelne strukture u MUP-u.

„Možda su u nekom prethodnom periodu postojali pojedinci, možda i sad postoje, kao u svakom kolektivu. Policija ima 45.000 ljudi, to je veliki sistem. Uvek ima nekog ko smatra da može nešto da uradi mimo zakona, a naše je da takve između sebe prepoznamo i da ih na adekvatan način sankiconišemo“, zaključio je Lazić.

Elek: Ključni problemi godinama isti

Bojan Elek
Izvor : N1

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je rekao da se iz izveštaja Evropske komisije vidi da suštinski problem nije u kapacitetima i sposobnostima srpske policije već pre u načinu na koji se njome upravlja i kako je organizovan način rada.

„EK je ocenila da postoji određeni napredak, ali da su ključni problemi, npr. u borbi protiv organizovanog kriminala, već godinama isti – da se kroz konačne presude pokaže da borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji radi“, navodi Elek.

Prema njegovim rečima, EK daje preporuku da je neophodno prilagoditi borbu protiv organizovanog kriminala strateški – fokusirati se na one grupe koje imaju znatne resurse i koje su internacionalno prisutne, a ne od slučaja do slučaja.

Komentari

Vaš komentar