Šekler: Virus oslabio, omikron je korak u dobrom smeru

Vesti 10. okt 202219:18 2 komentara
Shutterstock

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je da se beleži veći broj pacijenata u kovid ambulantama u Srbiji zbog početka školske godine i povratka sa letnjih odmora.

Ističe da većina pacijenata koji dobiju uput za bolnicu, njih oko tri odsto, ima pridružene bolesti, te da u bolnicama gotovo nema mlađih ljudi.

„Kada pogledate ko je u bolnici, ne samo u Srbiji već i u Evropi gde je veći obuhvat vakcinisanih, broj hospitalizacija je mnogo manji“, naveo je Šekler za RTS.

Prema njegovim rečima, nije veliki skok broja novozaraženih u Evropi.

„Skok je sa tri hiljade na pet hiljada, ali ne treba da zaboravimo da su pre dva meseca imali 150 hiljada novozaraženih. Pet puta su manje brojke“, navodi Šekler.

„Virus manje patogen“

Ističe da je virus oslabio, kao i da je omikron „korak u dobrom smeru“.

„Virus se lakše prenosi, ali simptomi su mnogo lakši i mnogo je manje patogen. Nije se desilo ništa čudesno, već su se pojavile nove podlinije virusa“, kaže Šekler.

Objašnjava da većina pacijenata, koja je u poslednje vreme preminula od koronavirusa, ima pridružene i teške bolesti, kao i da među njima ima nevakcinisanih. „Ne možete da očekujete da prođu lagano kroz koronu. Za njih sve može da bude problematično, ne samo korona“, kaže Šekler.

Da li se približavamo kraju pandemije

Šekler ističe da su uslovi da se proglasi da je pandemiji došao kraj, „surovi“.

„Trebalo bi da se ne pojavi niti jedan slučaj u trajanju inkubacionog perioda, oko 20 dana, da možemo da kažemo da ne postoji. Virus nije došao da ode, on će da ostane. Postaće peti humani koronavirus, koji ne pravi drastične probleme“, objašnjava virusolog Milanko Šekler.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare