Sejdinović o prodaji Politike: Mediji više nisu u rukama države, već SNS-a

Vesti 25. maj 202216:22 12 komentara
N1

Novinar Nedim Sejdinović izjavio je za portal N1, povodom promene vlasnika "Politike", da je u pitanju potvrda da je medijska tranzicija u Srbiji uspešno okončana. "Mediji više nisu u rukama države nego u vlasništvu SNS-a i njenih tajkuna i tajkunčića", navodi.

Kako kaže, novinari u tim medijima se ne žale, jer imaju redovnu platu, koja i dalje dolazi od države, doduše posredno.

„Ne mogu da se bave svojim poslom, već pišu komunalne izveštaje i veličaju vlast, ali im je to manje važno. Beskrajno sam tužan jer sam živeo u uverenju da se sve neće ovako banalno i tragično završiti. Ogromna greška i glupost“, naveo je Sejdinović.

Podsetimo, biznismen Miroslav Bogićević prodao je svoj udeo u kompaniji „Politika novine i magazini“ Bobanu Rajiću, vlasniku „Novosti“. Bogićević je za N1 rekao da su novi vlasnici u obavezi da ulažu u „Politiku“ i da misli da će uređivačka politika ostati ista.

Vlasnik blizak SNS i njenim funkcionerima

Kako piše Nova.rs, Boban Rajić je biznismen koji je usko povezan sa Srpskom naprednom strankom i njenim najvišim funkcionerima.

Boban Rajić je Novosti kupio za 2,5 miliona evra 2019. godine. Transakcija je izvršena preko firme „Media 026“ iz Vučeva kod Smedereva osnovane godinu dana ranije. U zvaničnim papirima Boban Rajić se vodi kao stoprocentni vlasnik.

I tada je za njega javnost prvi put i čula.

Rajić je, prema podacima poslovnog registra, vlasnik nekoliko preduzeća: „Rajić invest“, „Media 026“ i „RCBGD“, a takođe je i direktor kompanije „Coka“ čiji je bio i vlasnik do septembra 2019.

Kako se otkrilo, novine sa višedecenijskom tradicijom kupio je neko ko je između ostalog i vlasnik čuvene beogradske kafane Ruski car.

Kako su otkrili istraživački mediji, Rajić je usko povezan sa najvišim predstavnicima vlasti.

Naime, registracionu prijavu podneo je advokat Igor Isailović koji je poznat i kao advokat ministra finansija Siniše Malog. On je bio i poslovni partner premijerke Ane Brnabić, a sarađuje i sa poznatim biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, o čemu je BIRN pisao.

Osim toga, Isailović je bio član nadzornog odbora u preduzeću Dunav iz Smedereva, u kom je Boban Rajić bio direktor, piše portal Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare