Sejdinović: Niko u društvu nije siguran ako nisu svi sigurni

Vesti 19. apr 202109:32 > 09:54 2 komentara

Novinar Nedim Sejdinović navodi, u vezi sa napadom šipkama na kolegu Daška Milinovića, da je dobro što je otkriven jedan od napadača i jedan od podstrekivača, ali bi svakako bilo dobro da saznamo prave motive i da li postoji još neki podstrekivač nekog višeg ranga. Dodaje da je "loša vest što živimo u atmosferi straha, mržnje i nasilja", za šta optužuje samu vlast. "Niko u društvu nije siguran ako nisu svi sigurni, bez obzira na pripadnost marginalizovanim ili manjinskim grupama ili političkim partijama", ukazuje on.

„Milinović je veliki kritičar vlasti, pa i tu možemo tražiti neke dublje motive, a takođe je i aktivista antifašističkih organizacija, pa i tu možemo da tražimo neke motive. Nekako je naša javnost senzibilisana kada se radi o napadima na novinare, burno je reagovala, ali i napad na Borka Stefanovića je zaslužio žestoku reakciju“, kaže Sejdinović u Novom danu na TV N1, povodom ukidanja prvostepene presude u slučaju napada metalnom štanglom na Stefanovića, koji se desio 23. novembra 2018. godine u Kruševcu.

Povezane vesti

Dodaje da „kada napad metalnom štanglom ne bude sankcionisan, logično je očekivati“ da će se dešavati novi napadi, poput napada na Milinovića, koji je usledio samo dan pošto je Apelacioni sud ukinuo presudu za napad na Stefanovića.

Navodi i da je u slučaju napada na Borka Stefanovića „jako spor odgovor institucija za tako jedan događaj koji je uzburkao javnost“.

„Očigledno ćemo mi još puno čekati dok ne dobijemo konačnu presudu u tom slučaju, ali to je jako loša poruka ako neka takva javna ličnost bude napadnuta i nema odgovora, onda svaki građanin može da strahuje za svoju bezbednost“, ističe Sejdinović.

Podsetio je da će danas u Novom Sadu biti organizovan protest „Novi Sad protiv fašizma“ na koji su građane pozvale NVO i javne ličnosti, zbog napada na Milinovića, što je kako su saopštili samo povod da se građani okupe, jer je „neprihvatljivo takvo nasilje koje se dešava na našim ulicama“.

„Hteli smo takođe da skrenemo pažnju da je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić u stalnoj komunukaciji sa nekim desničarskim liderima, što je pokazala i afera prisluškivanja. Bilo bi važno poslati poruku da je Daško Milinović javna ličnost, ali postoji i veliki broj naših građana u malim mestima, pripadnika marginalizovanih ili manjinskih grupa koji su takođe ugroženi, a o tome se toliko ne zna“, ukazuje Sejdinović.

„Niko u društvu nije siguran ako nisu svi sigurni, bez obzira na pripadnost marginalizovanim grupama ili političkim partijama“, ističe on.

„Medijska udruženja bi trebalo da radikalizuju svoj stav“

Smatra da je dobro što su medijska udruženja izašla iz vladine Radne grupe za bezbednost novinara, navodeći da bi „medijska udruženja trebalo da razmotre da li žele da ostanu taoci u sprovođenju medijske strategije koja, po svemu sudeći, neće doneti ništa novo i dobro. Činjenica je da se broj napada na novinare povećava iz godine u godinu, a vlast nastavlja da targetira novinare“.

„Medijska udruženja bi trebalo da radikalizuju svoj stav i jasno stave vlastima do znanja da su neprihvatljive stvari koje se dešavaju u Skupštini“, ukazuje on.

A na pitanje zašto se više u medijima ne spominje povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka sa vlašću, on ocenjuje da se „očigledno situacija primirila, u jednom trenu je buknuo požar u samom vrhu SNS (između Vučića i ministra odbrane Nebojše Stefanovića), a postoje razna tumačenja. Jedno od njih je da je Stefanović uspeo sebe da zaštiti tako da je deo nekih dokaza i prisluškivanih razgovora pohranio na sigurno mesto, i u slučaju da se krene na njega on bi to aktivirao“.

„Drugo tumačenje je da ako bi taj sukob eskalirao doneo bi štetu SNS, jer se približavaju izbori“, navodi Sejdinović.

A zašto tužilaštvo i dalje odbija da pozove Stefanovića da svedoči u vezi sa hapšenjem nekadašnjeg bliskog saradnika, bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Sejdinović kaže da je „očigledno da tužilaštvo postupa kada su u pitanju neki klinci koji na primer napadnu Milinovića, ali čim se približe visokim strukturama ono prestaje da radi svoj posao, što govori da je ono instrumentalizovano“.

Non-pejper: Podele bi dovele do novih kriza na Balkanu

A kako komentariše tzv. „non-pejper“ o prekrajanju granica na Balkanu, koji se prošle sedmice pojavio u javnosti, on kaže da se „s vremena na vreme pojave neki takvi dokumenti“. U tom neslužbenom diplomatskom dokumentu, koji je navodno premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, iznete su ideje o podeli BiH, pripajanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

„Podela bi dovela samo do novih kriza i možda novih krvoprolića. Sa time se ne treba igrati, svi treba da insistiraju i evropski zvaničnici i domaći da je rešenje regiona smirivanje međuentičkih konflikata i strasti“, ističe Sejdinović i dodaje da ako bi se RS pripojila Srbiji najveći gubitnik bi bio Milorad Dodik, jer ne bi više „vedrio i oblačio“ tamo, već bi bio samo načelnik jedne gubernije.

A upitan zašto građani više veruju pokretima nego političkim strankama, što je pokazao i nedavni protest „Ekološki ustanak“, na kojem su građani burno i negativno reagovali na pominjanje političara, Sejdinović „ne misli da je to dobra vest, jer stranke artikulišu političku volju i poglede građana, a pokreti imaju drugu društvenu ulogu, i oni ako žele da naprave neki iskorak i ono za šta se zalažu ugrade u institucije, takođe moraju da se pretvore u stranke, a problem kod građana je što unapred odbacuju političke stranke kao nešto negativno i mislim da je to namera vlasti – da građanima zgadi politiku, da im kaže da je to nešto loše, i na taj način demobiliše građane“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare