Šefica Unmika pozvala Beograd i Prištinu da se aktivnije angažuju

Vesti 20. apr 202222:03 0 komentara
REUTERS/Carlo Allegri

Šefica Misije UN na Kosovu (Unmik) Karolin Zijade na sednici Saveta bezbednosti UN pozvala je lidere u Beogradu i Prištini da se konstruktivnije i aktivnije angažuju u dijalogu uz posredstvo EU.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, Zijade je rekla da je dijalog u Briselu „doveo do značajnih rezultata po raznim praktičnim pitanjima“, ali da je sveobuhvatna normalizacija odnosa dve strane i dalje nedostižna.

„U ovako složenim vremena, pozivam lidere dve strane da budu razboriti u postupcima i retorici“, kazala je Zijade na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. septembra 2021. do 15. marta 2022. godine.

Zijade je pozvala Prištinu i Beograd da traže trajna rešenja za pitanja registarskih tablica i energije.

Izrazila je „ozbiljnu zabrinutost“ zbog nedavnih napada na patrole kosovske policije na severu Kosova i pozvala na zajedničku osudu i brzu akciju kako bi počinioci bili privedeni pravdi.

Navela je i da je „ohrabrena veoma direktnim i otvorenim razgovorom“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 8. aprila u Beogradu.

Selaković sa Guterešom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom i naglasio da je za Beograd od ključne važnosti nastavak angažmana civilne misije UN na Kosovu, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Selaković je naveo da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je Selaković informisao Gutereša o učestalim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, uz tvrdnju da ti incidenti nedvosmisleno ukazuju na ugroženost srpskog naroda i krhku bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!