Šef tima SZO za imunizaciju: Srbija treba sistematičnije da radi na vakcinaciji

Vesti 01. dec 202109:42 > 10:58 7 komentara

Šefa tima za imunizaciju Svetske zdravstvene organizacije Sidarta Data izjavio je da Srbiji treba odati priznanje na svemu što je postigla otkako je krenula vakcinacija, ali da je potrebno vakcinisati barem 70 odsto stanovništva i da bi Srbija ubuduće to trebalo da radi na sistamatičniji način.

Pročitajte još:

Data je u Novom danu na N1 istakao da je imunizacija vakcinom samo “jedan od alata koji imamo u kutiji”.

“To nije jedini instrument kojim ćemo doći do kraja epidemije. Moramo da se pridržavamo epidemioloških mera – pranje ruju, držanje distance, nošenje maski”, rekao je on.

Data naglašava da je vakcinacija podeljena odgovornost – da je na vladi da obezbedi uslove i vakcine, ali je na stanovništvu da iskoristi benefite koje donosi vakcina.

“Stav SZO je da osoba koja ima neka pitanja u vezi sa bezbednošću vakcina ili pružanjem usluga ne bi trebalo da bude odbačena. Ako osoba želi da napravi informaisani izbor, mi bi trebalo da budmo u mogućnosti da im odgovorimo na sva pitanja koja imaju”, rekao je on.

Šef tima za imunizaciju SZO kaže da je tokom dvodnevne posete Srbiji razgovarao o tome da se “spustimo na lokalni nivo”, na nivo opština, da bi razumeli zašto neki ljudi primaju vakcine a drugi ne žele.

“Kada saznamo te razlike imaćemo mogućnost da saznamo koje akcije treba preduzeti”, kazao je Data.

“Javno zdravlje je za javnost, i treba da ga prihvati javnost. Treba da dođe do susretanja stavova”, dodao je.

Upitan da li vakcina treba da bude obavezna, kaže da ako je zemlja uvodi, stanovništvo mora da bude obavešteno zašto se to radi, a pre toga treba pokušati sve druge mere.

Oprez od omikron soja, ali ne zaboraviti na deltu

Na pitanje kako će vakcine delovati na novi soj koronavirusa i kako će to uticati na imunizaciju, Data kaže da je još rano reći da li će se omikron soj ponašati drugačije.

Kada pričamo o omikronu, ne treba da zabvoravimo da je delta soj najrasprostranjeniji, a ono što smo do sada naučili je da vakcina deluje na ovaj soj, rekao je on.

“Treba da budemo na oprezu od omikron soja”, kaže šef tima SZO za imunizaciju.

Istakao je i da SZO sarađuje sa Južnom Afrikom i drugim zemljama u kojima je registrovan omikron soj i da će podeliti sa svima informacije kad ih bude imala.

Veruje da će vakcina protiv koronavirusa, da bi se prisustvo tog virusa održalo na niskom nivou, postati deo budućih programa imunizacije.

“Postoji šansa da će se možda menjati vakcine, kao što to radimo svake godine kod vakcine gripa”, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare