Đedović za N1: Nisam u Loznici zato što je u Beogradu kvorum

Vesti 25. nov 202210:40 > 14:16125 komentara

U Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za zaštitu životne sredine, kojoj su, između ostalih, prisustvovale ministarke Dubravka Đedović, Irena Vujović i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. Paralelno sa ovom, u Loznici se održava sednica koju je zakazao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta. Ministarka Đedović je za N1 rekla da je danas u Beogradu jer je tu kvorum za sednicu.

Povezane vesti

Sednici u Beogradu prisustvovalo je deset članova odbora. Tu su bile i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, kao i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Na sednici je zaključeno da su se poslanici informisali o litijumu, kao i da će stenogram o tome ko je šta govorio staviti na raspolaganje javnosti.

Ovu sednicu je zakazao zamenik predsednika skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, poslanik SNS Milimir Vujadinović. Jedina tačka dnevnog reda je iskorišćavanje litijuma u Srbiji.

N1

Situacija je neuobičajena, pošto jedan odbor zaseda na dva mesta. S obzirom da su na odboru u Skupštini samo predstavnici, ne može se reći da je to baš rasprava, podseća naša reporterka.

Podsetimo, predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta je izjavio u sredu da se, prvi put u istoriji parlamentarizma, dešava da su za petak, 25. novembar zakazane dve sednice tog tela, na dva mesta, u razmaku od sat vremena. On je tada rekao da je 15. novembra uredno zakazao sednicu Odbora u Loznici, a da je onda naknadno njegov zamenik Milimir Vujadinović iz Srpske napredne stranke sazvao sednicu za sat vremena kasnije u zgradi Skupštine Srbije.

U Skupštini su govorile obe ministarke, a gradonačelnik Loznice je rekao da su prošlogodišnji protesti politizovani i da je na taj način, što je potvrdila i ministarka Vujović, jedan deo javnosti obmanut što se tiče iskpovanja litijuma i kompanije Rio Tinto.

„Trenutno smo u stručnim razmatranjima i svako ko zdravorazumski razmišlja, shvata da je esksploatacija litijuma neophodna i da je na nama, na struci da se izjasni da li je to moguće, kako i kada“, rekla je ministarka Đedović.

Ponovo se otvara rasprava o eksploataciji jadarita u okolini Loznice, 10 meseci potšo je stavljena tačka na taj projekat. U Skupštini niko nije odgovorio na pitanja koja postavljaju građani Loznice i meštani Gornjih Nedeljica, profesori koji prisustvuju takođe ne odgovaraju na pitanja koja se čuju u javnosti.

Komentari

Vaš komentar