Dačić: Negativne ocene u Rezoluciji EP najvećim delom bez osnova

Vesti 28. apr. 202112:55 > 13:0536 komentara
Podeli:

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je na sednici Odbora za evropske integracije, na kojoj je predstavljena Rezolucija Evropskog parlamenta o izveštajima Komisije iz 2019. i 2020, da su pojedine kritičke, pa i negativne ocene navedene u Rezoluciji, najvećim delom "bez osnova".

Dačić je ocenio da se tom debatom „utire put dobroj i korisnoj demokratskoj praksi da o svim bitnim stavovima institucija Evropske unije“ govori u parlamentu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je podsetio da je u decembru prošle godine u plenumu razmotren godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju, što je bilo prvi put da Narodna skupština razmatra jedan dokument institucija Evropske unije posvećen Srbiji, navodi se u saopštenju.

„Siguran sam da će ovakav način rada pozitivno da utiče na naš ukupan proces pristupanja EU, jer pokazuje da se prema stavovima i preporukama najviših institucija EU postavljamo najodgovornije moguće, tako što njima posvećujemo važno mesto u radu našeg parlamenta“, rekao je Dačić.

Pročitajte još:

On je zahvalio Vladimiru Bilčiku, izvestiocu za Srbiju i autoru nacrta Rezolucije, „na trudu i pozitivnoj intenciji koju je pokazao prema Srbiji, u izradi izveštaja, na koji je uloženo više od 400 amandmana, tako da se na kraju došlo do teksta koji se u nekim bitnim ocenama razlikuje u odnosu na predlog koji je prvobitno dostavljen Evropskom parlamentu“.

Dačić smatra da je dobro što je Evropski parlament u značajnom delu Rezolucije konstatovao napredak reformi u Srbiji, posebno u pogledu ekonomskog razvoja, regionalne saradnje, dijaloga sa Prištinom, položaja nacionalnih manjina i manjinskih društvenih grupa.

On je istovremeno ocenio da se kritičke, pa i negativne ocene iznete u Rezoluciji, najvećim delom „bez osnova“.

„Nije problem da neko iznosi kritičko mišljenje, to je sastavni deo našeg odnosa, ovde je samo bitno da razdvojimo šta predstavlja kritičko mišljenje a šta su materijalne neistine koje se izriču o pojedinim temama“, rekao je Dačić navodeći da je, kada se govori o tekstovima različitih rezolucija koje poslanici usvajaju u Briselu, „važno da one prate realno stanje u Srbiji“.

„Mislim da današnjom debatom treba da skrenemo kolegama pažnju na te nedostatke koji postoje u ovoj Rezoluciji i koje nanose štetu Srbiji ali i Evropskom parlamentu“, rekao je Dačić i naglasio da je Srbija otvorena za svaki razgovor i davanje adekvatnih informacija kako bi svako u Briselu imao priliku da sazna činjenično stanje o pitanjima koja su za našu zemlju od vitalnog značaja.

Dačić je ukazao na to da se u Rezoluciji konstatuje kako treba prestati sa praksom donošenja zakona po hitnom postupku, što je ranijih godina bila česta zamerka evropskih institucija.

On je navo da je tokom ove godine rebalans budžeta usvojeni po hitnom postupku, zbog neophodnosti da država nesmetano funkcioniše, a „ostalih slučajeva gotovo da nije bilo, ali poslanici Evropskog parlamenta to nisu primetili, već su izgleda samo kopirali neke ranije stavove iz sopstvenih izveštaja i izveštaja Evropske komisije“.

Dačić je ocenio i da su, povodom prošlogodišnjeg vanrednog stanja, ocene Evropskog parlamenta „prilično konfuzne, pa i netačne“, naglasivši da je „čitav postupak oko uvođenja i ukidanja vanrednog stanja vođen strogo po Ustavu“.

Kao „naročito problematičan“ deo iz Rezolucije Evropskog parlamenta, Dačić je naveo stav da Skupština nije počela svoj rad ”u dugom periodu nakon proglašavanja konačnih rezultata izbora, iako je postojala jasna parlamentarna većina”, tvrdeći da su u tom slučaju ispoštovani svi zakonski rokovi, navodi se u saopštenju.

„Najviše negativnih reakcija je izazvao stav u vezi sa vakcinacijom. To je poruka građanima da ne treba da veruju svojim očima nego da veruju amandmanima na tekst Rezolucije Evropskog parlamenta da je u Srbiji loše organizovana vakcinacija i borba protiv jkovida, dok sve svetske agencije i svi svetski političari hvale Srbiju zbog toga i dok mnogi iz Evrope dolaze da se vakcinišu ovde“, rekao je Dačić.

Povodom konstatacija o Kosovu, Dačić je istakao da će Srbija „uvek ispunjavati svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom“ i da je nejasno zašto u Rezoluciji piše kako svako mora da ispunjava svoje obaveze.

On je naglasio da „izjednačavanje odgovornosti nije dobro“, i podsetio da je „dijalog svaki put zastao isključivo zbog Prištine, nikada zbog Srbije“.

„Kao što smo i mi sa punom ozbiljnošću prišli razmatranju Rezolucije Evropskog parlamenta, očekujemo da i oni uvaže naše zamerke sa isto takvom odgovornošću“, rekao je Dačić i poručio da je Srbija „potpuno posvećena pristupanju Evropskoj uniji“ i da je to njen „glavni spoljnopolitički prioritet“.

„I zato želimo da sa svim učesnicima u ovom procesu, a naročito sa Evropskim parlamentom, nastavimo kolegijalnu saradnju. Naša današnja rasprava je važan deo te saradnje, pa i onda kada imamo kritike na njihov rad“, zaključio je Dačić.

Komentari

Vaš komentar