Sednica o izmeni Ustava najavljena, Majić očekuje simuliranje rasprave

Vesti 11. maj. 202119:27 > 19:574 komentara
Podeli:

Još 2018. godine Vlada Srbije je predložila izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, koja ima za cilj jačanje sudske nezavisnosti i tužilačke samostalnosti. Prošlog četvrtka skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio je predlog, a odluci je prethodilo javno slušanje, bez dobrog dela najkompetentnijih iz vrha pravosuđa, nauke i struke. A i oni koji su sastanku prisustvovali konstatuju da nije bilo reči o debati. Ništa novo, jer kako kažu sagovornici N1, do sada prave nije ni bilo.

Da razgovaraju o predlogu Vlade da se izmeni najviši pravni akt, krajem prošlog meseca sastali su se narodni poslanici, nadležna ministarka, sudije, tužioci i strukovna udruženja.

Nisu se čuli glasovi Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i nevladinih organizacija poput YUCOM-a i Centra za pravosudna istraživanja.

„Već je tu napravljena očigledno nekakva deoba na podobna i nepodobna udruženja, što nije nas u CEPRIS-u iznenadilo, jer pazite, mi smo od te iste Skupštine u seriji označavani kao nekakva, gotovo polu-teroristička organizacija, iako u svojim redovima imamo vrlo ozbiljne poznavaoce ustavnog prava“, kaže Miodrag Majić iz CEPRIS.

Povezane vesti

Sastanku jeste prisustvovalo Društvo sudija Srbije, u kom zameraju da je dat rok od svega dva dana, pa nije bilo vremena za pripremu. Ispostavilo se da nije ni bilo potrebe za tim.

„Ništa nema novo, samo smo se ponovo izjašnjavali novom sazivu Parlamenta. Kakva su naša mišljenja o dosadašnjem toku tih izmena Ustava, konsultativnog procesa i onoga šta mi očekujemo u budućnosti“, kaže Snežana Bjelogrlić iz Društva sudija Srbije.

Sudija Miodrag Majić smatra da prave rasprave do sada nije bilo, kao ni sluha na pobunu struke protiv onoga što je predlagano.

„Zato što se u potpunosti takvim tekstom odstupilo od proklamovanog polazišta. Polazište je bilo ovaj put jedinstveno od strane predstavnika domaće politike, međunarodne zajednice i struke – da se mora skinuti uticaj politike sa pravosuđa. Upravo suprotno, tekstom smo dobili samo zamenu jednog vida uticaja drugim“, kaže Majić.

Sličnog je mišljenja i predsednica Društva sudija Srbije i dodaje da su predložena rešenja gora od postojećih.

„I to je jedan od razloga zašto mi tražimo da bolje da se ne menja Ustav, na način kako je to predložilo Ministarstvo pravde i navodno Venecijanska komisija dala saglasnost s tim u vezi, nego da se menja na takav način“, kaže Bjelogrlić.

Društvo sudija traži da se ne kreće u izmene amandmana, jer je mandat Skupštine oročen do izbora koji su najavljeni za naredni april, pa neće biti vremena za istinsku raspravu. Sudija Majić je ni ne očekuje, već sumnja da će umesto nje biti simuliranje rasprave.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će posebnu sednicu parlamenta, posvećenu predlogu izmena Ustava koji je dostavila Vlada, zakazati najverovatnije za 7. jun.

Komentari

Vaš komentar