Sednica o Informeru, formalno, nije održana – „neodržavanje“ trajalo sat vremena

Vesti 03. okt 202219:1222 komentara

Sednica odbora za kulturu sazvana zbog intervjua sa višestrukim silovateljem u Informeru, formalno danas nije održana. Ali je diskusija o dnevnom redu pre samog glasanja za isti, trajala više od sat vremena. Nakon rasprave, sa devet glasova protiv i sedam za dnevni red je odbačen. A poslanici nisu došli do zajedničkog zaključka.

Predsednik odbora prisutan, članovi odbora i zainteresovani poslanici na svojim mestima, ministarstvo kulture se pozivu nije odazvalo. Sve izgleda kao početak uspešne sednice.

„Pa sačekajte da završim sa uvodnim izlaganjem“, rekao je Siniša Kovačević, predsednik skupštinskog odbora za kulturu i informisanje.

„Niste predložili nikakav predlog akta. Moram da konstatujem da je sramota da ste sazvali sednicu sa ovakvim dnevnim redom. Funkcija ovog odbora za kulturu nije da lovimo veštice i da uređujemo rad medija, bilo kog“, rekao je Nebojša Bakarec.

Sednica zvanično nikada nije ni počela, ali je neodržavanje potrajalo više od sat vremena.

„Nikada Srpska napredna stranka na odboru za kulturu nije predložila nekakve ovakve virtuelne tačke gde hoćemo da sudimo televiziji N1, Nova S, njihovim portalima, onome što su oni uradili, nisu uradili“, rekao je Bakarec.

„Pozivam sve građane da više ne kupuju ovo đubre, da se više ne truju, ovo je esencija zla. Evo vam ga… Da se više nikad ne dogodi Informer. Sram vas bre bilo sve“, rekao je Aleksandar Jovanović.

„Dajte mi ipak, sa svom svojom neveštinom ja pokušam da vodim ovu sednicu“, rekao je Kovačević.

Pročitajte još

„I molim vas da ovakve neuspele dramske scene kao malopre sprečite“, rekla je Nataša Jovanović iz SNS.

Nije propuštena prilika da se malo priča o posledicama intervjua po žrtve i društvo, a da se više brani urednik Informera.

„To što su gospodina Vučićevića, najpre jednim tupim predmetom, da l’ nekom motkom ili čime klepili po glavi i naneli mu teške telesne povrede“, rekla je Jovanović.

„Da nam zaista dokažete da je uvaženi gospodin Vučićević napadnut letvom. Možda se sad dogodi još nešto drugo, možda je u toj flaši umesto vode bila sumporna kiselina, a možda je letva bila pajser. Kako se stvari odvijaju moguće je i to očekivati“, rekao je Kovačević.

Opozicija je ipak pozvala vlast da pored razlika za dnevni red glasaju i o važnoj temi diskutuju bez obzira na političke dresove.

„Ako vi ne podržite usvajanje ovog predloženog dnevnog reda kao vladajuća većina – šta vi krijete? Da, mi uređujemo medije u Srbiji. Ne ono što oni dnevno objavljuju nego šta su im granice u tom dnevnom objavljivanju. Šta smeju, a šta ne smeju da rade. Šta je prihvatljivo, a šta je neprihvatljivo, e to je naš posao“, rekao je Boško Obradović iz Dveri.

Apeli nisu uslišeni, a dnevni red ostao samo slovo na papiru.

Nakon rasprave, koja se formalno i dalje nije desila, Sanda Rašković Ivić je, iako poslanica, odlučila da govori kao psihijatar. Informerov intervju naziva opasnim.

„Opasan po društvo, opasan po mentalno zdravlje ovog društva na dve ravni. Jedna ravan je ravan žrtava kod kojih imate retraumatizaciju. Druga ravan je ravan kod ljudi koji inkliniraju patološkim stanjem. Koji balansiraju u svom mentalnom zdravlju ili bolesti, na ivici noža. Ovo je najbolji način da se tim ljudima kaže – pa evo, ovo je put da se dođe do naslovnih strana“, rekla je Rašković Ivić.

I zaključuje: „Institucije sistema, a naročito one koje se bave mentalnim zdravljem su ozbilno zakazale i tu nešto treba da se menja“.

Komentari

Vaš komentar