Ratari protestuju, odblokirani mostovi u Novom Sadu, traje sastanak u Vladi

Podeli:

Poljoprivrednici su i danas nastavili sa protestima. U Novom Sadu je blokiran Bulevar Mihajla Pupina, raskrsnica Bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske, cela Jevrejska do Futoške pijace. Reporterka N1 javlja da su poljoprivrednici odblokirali Varadinski i Žeželjev most u Novom Sadu koji su sada prohodni za saobraćaj. Poljoprivrednici su blokirali i oba izlaza iz Pančeva za Beograd u periodu od 7 do 10 časova. Protesti su nastavljeni i u Subotici, ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, kao i u Čenti. Ponovo je blokiran i put Kragujevac - Batočina. Predsednica vlade Ana Brnabić u 10 časova je započela sastanak sa predstavnicima poljoprivrednika, na kojem je, kako saznaje RTS, rekla da niko neće izaći iz zgrade vlade dok se ne postigne dogovor.

Ona je skrenula pažnju da je pred Srbijom veoma teška nedelja i da nam je potrebno jedinstvo.

„Pored toga što želim da se dogovorim sa vama i da sve strane budu zadovoljne, moram da dam sve od sebe da obezbedim unutrašnji mir i stabilnost. Predsednik Aleksandar Vučić krajem nedelje putuje u Brisel da se bori za mir. Potrebno nam je nacionalne jedinstvo, sada više nego ikada i ne treba da se međusobno svađamo“, poručila je Brnabić.

Kako je najavljeno, sastanku prisustvujui i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

Predstavnik poljoprivrednika iz Subotice Miroslav Matković obratio se medijima pre početka sastanka i rekao da očekuju povoljan ishod, ali da od zahteva neće odustati.

„Nemamo više šta da pregovaramo, samo tražimo da se ovi zahtevi usvoje. Nastavljamo dalje… Svi su zahtevi najvažniji“, poručio je on, ne želevši da ih ponovi.

Zahtev poljoprivrednika je da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se za njih ukinu akcize na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru kao i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Odblokirani mostovi u Novom Sadu

Poljoprivrednici koji sedam dana traktorima blokiraju saobraćaj u Novom Sadu tražeći, između ostalog, da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, bokirali su tokom dana i Varadinski Žeželjev most, ali su te saobraćajnice, kako javlja reporterka N1, danas popodne odblokirane.

Izvor : Aleksandar Milanović, snimatelj N1

Železnički saobraćaj preko Željevog mosta nije bio zaustavljen, ali jeste za putnička i teretna vozila u jednoj traci. Zbog toga, navodi reporterka N1, stvorila se ogromna saobraćajna gužva.

Radosalav Adamović, predstavnik poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu, kaže da, prema informacijama koje imaju, nisu zadovoljni kako pregovori trenutno teku. On je ocenio da je reč o „zamajavanju“ i „zamaranju“, te kaže da ne očekuje pozitivan ishod.

Takođe, iz tri pravca ka Novom Sadu su se uputili i kamioni koji se bave prevozom poljoprivrednih proizvoda, kako bi se priključili blokadi.

Poljoprivrednik iz Pančeva: Nije dogorelo do nokata, nego do lakata

Jedan od poljoprivrednika Miroslav Grubanov rekao je za N1 da se izvinjava svim građanima Pančeva i Beograda koji zbog blokada imaju problema u saobraćaju.

„Problemi u poljoprivredi su toliki da nije dogorelo do nokata, nego do lakata. Jutros smo od 7-10h imali blokadu starog puta i Tamiškog mosta, čekamo rezultate pregovora pa ćemo videti šta ćemo dalje raditi, ali javnost će biti upoznata sa terminima, obično smo imali sat vremena blokada, pola sata slobodnog prolaza“, navodi on.

Kaže da će verovatno biti nastavljeno sa blokadama ako ne dođe do dogovora predstavnika poljprivredika sa premijerkom Anom Brnabić.

„Svi se dogovaramo, Pančevo sa Novim Sadom, sa Vršcem. Voleo bih da se nađe rešenje, da država ima malo sluha u ovoj sušnoj godini, repromaterijal je poskupeo 300 odsto, mora država da pomogne, ovo je čista propast“, kazao je.

Ponovio je zahteve koji se tiču Banata.

„U Vojvodini je najveći problem suša, a teraju nas da plaćamo odvodnjavanje, naplaćujete uslugu koju niste izvršili, gorivo, cena suncokreta, veštačko đubirvo je otišlo 300 odsto, onda za mlekare zahtevi. Uža Srbija ima možda malo drugačije zahteve, ali problemi su svuda isti. Kukuruz je sazreo, ali od njega nema ništa. Devedesetih godina poljoprivreda je izvukla državu, prošla godina sušna, ova isto, ne možemo više. Voleo bih da se nađe zajednički jezik, ako mogu da daju strancima 10.000 evra za radno mesto, ja sam sam sebi stvorio radno mesto. Uzimali smo neke pare od MMF, pa neka uzmu i sada ako nemaju“, rekao je Miroslav Grubanov.

Izvor : N1

Blokadu puta u Banatskom Novom Selu obezbeđuje policija i sve protiče mirno.

Propuštaju se vozila Hitne pomoći i prioritetni putnici – koji idu kod lekara i vozila u kojima su bebe.

Šumadijski poljoprivrednici: Ako pregovori ne uspeju, odmah krećemo za Beograd

Šumadijski poljoprivrednici nalaze se tik uz auto-put E-75, kod uključenja u Lapovu, a kako su naveli za N1, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, sledeća tačka je blokada samog auto-puta.

Reporter N1 navodi da je od jutros u 10 h blokirana brza saobraćajnica od Kragujevca do Batočine, a policija saobraćaj preusmerava kroz sela.

On je razgovarao sa Milanom Miloševićem, poljoprivrednikom iz Rače, koji je rekao da su još optimisti da će se pregovori rešiti pozitivno po njih, „i jedva čekamo da idemo kući, nikom nije do ovoga, ali ako pregovori ne uspeju, istog momenta krećemo za Beograd“.

Kazao je da su jutro u 10 h blokirali put Kragujevac-Batočina jer su tada počeli pregovori u vladi, kao i da su napravili pauzu da bi propustili sahranu, „a onda smo opet blokirali i bićemo tu dok se ne reše svi naši zahtevi“.

„Ovo je samo kap u moru problema, agrarna politika se deset godina unazad vodi jako loše… Bili smo prinuđeni na ovakav potez i nazad ne idemo. Prvi problem je suncokret, ali bojim se da ćemo i sve ostale probleme morati da rešavamo na ovaj način“, poručio je on.

Upitan šta znači kad izađu poljoprivrednici na ulice, on kaže da „to znači da više ne možemo ovako da živimo i da prehranimo naše porodice, iako živimo na selu“.

Komentari

Vaš komentar