Sećanje na bombardovanje i u Prištini: Isti događaj, drugačije emocije

Vesti 24. mar. 202120:114 komentara
Podeli:

Na današnji dan pre 22 godine počeli su vazdušni napadi NATO snaga na tadašnju SR Jugoslaviju. Napadi iz vazduha trajali su 78 dana, a izvedeni su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. U Beogradu godišnjica obeležena nizom manifestacija, polaganjem cveća i odavanjem pošte nastradalima, a u Prištini potpuno drugačiji pogled na dešavanja pre 22 godine.

Američki predsednik Bil Klinton pre 22 godine saopštio je javnosti da SAD i NATO počinju vazdušnu intervenciju protiv Miloševićevog režima. Priština mu je u znak zahvalnosti podigla spomenik, a jedan od glavnih bulevara nazvan je po njemu.

Povezano:

U kosovskoj javnosti 24. mart pamti se sa velikim emocijama. Jedan od onih koji je tokom celog bombardovanja bio u stanu u centru Prištine je Arben Islami.

„Za tih 80 dana koliko je trajala kampanja, bio sam strahovito nervozan, misleći da su to zadnji dani za mene. Znao sam da ce na kraju doći dobri dani, ali nisam znao da li ću ja da ih dočekam, a poverovao sam u to tek kada sam video međunarodne medije kako dolaze da izveštavaju iz Prištine. Ovaj dan ima veliki značaj jer se nakon rata promenilo mnogo stvari i imamo slobodu koja se ne može platiti nikakvim novcem, slobodu da živimo kao svi narodi sveta“, priča Islami.

Novi premijer Kosova Aljbin Kurti, ali i drugi zvaničnici danas u obilasku i posetama memorijalnim centrima.

„Oslobodilački rat se proširio svuda, a godinu dana kasnije su se oslobodilačkim puškama pridružili avioni NATO i Kosovo je bez kašnjenja oslobođeno“, kaže Kurti.

Nakon završetka bombardovanja i Kumanovskog sporazuma, na Kosovo su ušle snage NATO. Njihova misija nazvana KFOR je i danas prisutna na Kosovu.

Komentari

Vaš komentar