SBB: RTS i Telekom da objasne zašto nije bilo moguće gledati „Daru“ na EON-u

Vesti 21. feb. 202110:53 > 11:2080 komentara
Podeli:
SBB

"Film "Dara iz Jasenovca", koji je emitovan sinoć od 20 časova na prvom programu Radio Televizije Srbije, nisu mogli da gledaju korisnici EON aplikacije na mobilnim telefonima, tabletima i računarima. Ovakvu odluku doneo je RTS, ograničivši gledanje filma preko multiscreen aplikacije, ali se ovaj zahtev izgleda odnosio samo na SBB korisnike", piše SBB u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, kompanija SBB, kao distributer medijskog sadržaja, ispoštovala je zahteve RTS-a i korisnicima ograničila gledanje filma na realno vreme, bez mogućnosti naknadnog i ponovljenog gledanja, kao i gledanje sadržaja putem EON aplikacije u realnom vremenu.

„Korisnici multiscreen aplikacija kompanije Telekom i Supernova, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, mogli su da prate film u realnom vremenu, a pojedini i uz mogućnost vraćanja sadržaja, zbog čega smo dobili upite korisnika kako je omogućeno gledanje filma putem aplikacija ovih kompanija i mogućnost vraćanja sadržaja, koja je jedno vreme bila dostupna. Očekujemo da se što pre utvrdi da li je rukovodstvo RTS-a dalo prećutnu saglasnost Telekomu da ne postupe po njihovom dopisu upućenom svim kablovskim operatorima ili je državna kompanija Telekom Srbija samostalno donela odluku da ne ispoštuje zahtev RTS-a, odnosno vlasnika prava i emitera“, piše u saopštenju SBB-a.

SBB naglašava da je kao odgovorna kompanija ispoštovala zahteve emitera da ograniči gledanje filma „Dara iz Jasenovca“, kao i da je postupio i po zahtevu RTS-a i onemogućio naknadno i ponovljeno gledanje.

„Taksu Javnom medijskom servisu plaćaju svi građani Srbije i niko iz rukovodstva te kuće nema pravo da bira, upravljajući državnom kompanijom, kojim gledaocima će učiniti ustupke, a kojima zabraniti gledanje sadržaja i zato očekujemo da se hitno javno izjasne o postupcima Telekoma. Kompanija Telekom Srbija, koja ima zajedničku saradnju sa RTS-om, mora da objasni javnosti da li za njih ne važe ista pravila kao za sve ostale kablovske operatore ili su za svoj postupak dobili dozvolu RTS-a“, dodaje se u saopštenju.

SBB navodi da  korisnici nisu bili u mogućnosti da putem EON aplikacije gledaju film „Dara iz Jasenovca“, jer su, dodaje se, „kao uvek do sada, postupili u skladu sa Zakonom i po zahtevu emitera koji je upućen“.

„Preduzećemo sve zakonske mere radi utvrđivanja zbog čije odluke su samo korisnici naših servisa bili diskriminisani“, poručuje se u saopštenju SBB-a.

SBB je deo United Grupe u okviru koje posluje i televizija N1.

Komentari

Vaš komentar