SBB je korisnicima dao popust za elektronske račune u skladu sa Zakonom

Vesti 21. dec 202113:27 > 13:50 13 komentara
SBB
PROMO/SBB

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija poništilo je rešenje Tržišne inspekcije koja je tvrdila da SBB naplaćuje izdavanje računa i krši Zakon o zaštiti potrošača, saopšteno je iz te kompanije uz podsećanje da su te dezinformacije od pojave oštro demantovali.

Poništavanjem rešenja potvrđeno je da je poslovnom odlukom da odobri popust za elektronske račune, SBB u potpunosti postupio u skladu sa zakonom, ističe se u saopštenju.

Time je, kako se navodi, stavljena tačka na višemesečnu hajku protiv SBB-a i onemogućeni su pokušaji da se kazne građani koji koriste usluge te kompanije i da im se zabrani popust.

Ministarstvo je poništilo prethodno izdato rešenje sa obrazloženjem da inspekcija nije pravilno i potpuno utvrdila činjenično stanje koje se ticalo odobravanja popusta od 100 dinara za korišćenje elektronskih računa od strane SBB-a, navodi se u saopštenju.

Kakos se dodaje, inspekcija je zbog toga izvela nepravilan zaključak da SBB naplaćuje izdavanje računa, što je dovelo i do toga da ona pogrešno primeni Zakon o zaštiti potrošača.

SBB podseća da je sve vreme tvrdio da se radi o popustu radi podsticanja prelaska na e-račun, a ne o naplati računa kako je Inspekcija i deo javnosti to pogrešno predstavila.

Praksa odobravanja popusta za korisnike e-računa je dobro poznata u poslovanju vodećih svetskih kompanija, a SBB je ovim odricanjem od dela prihoda pružio svoj doprinos digitalizaciji i bespapirnoj ekonomiji štiteći istovremeno i životnu sredinu, podsećaju iz SBB-a.

„Tokom proteklog perioda izdavali smo elektronske račune u skladu sa našom poslovnom odlukom, umanjene za 100 dinara, jer smo želeli da pokažemo da SBB nije prekršio ni jedan zakon, kao i da podržimo naše korisnike koji su u velikom broju zajedno sa nama odlučili da štite životnu sredinu i daju doprinos ovoj važnoj temi“, ističe se u saopštenju.

SBB podseća i da je u skoro dve decenije dugoj istoriji donosio promene na tržištu naše zemlje. „Sa tim inovacijama koje će uvek u fokusu imati korisnike i njihovo zadovoljstvo, nastavićemo i dalje“, poručuju iz SBB-a.

Kompanija SBB posluje u okviru United Grupe kao i televizija N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare