SBB fondacija u akciji pošumljavanja – uručeno 500 sadnica školi u selu Draginac

Vesti 01. dec 202117:56
Podeli:
Izvor: N1/Milena Kuzmanović

U akciji pošumljavanja, u okviru projekta "Da šuma bude više. Da se lakše diše", SBB fondacija, zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica i Udruženjem "Nimbus", je posetila loznički kraj. Osnovnoj školi "14.oktobar" u selu Draginac uručeno je 500 sadnica.

Direktorka ove škole Svetlana Alimpić Đokić rekla je za N1 da su sadnice dobro došle kako bi se oplemenio prostor oko škole i kako bi svim budućim generacijama ostavili plemeniti prostor, lepše okruženje i čistiji vazduh.

„Jedan deo sadnica ćemo zasaditi ovde u matičnoj škili, a jedan u četiri izdvojena odeljenja kako bi i tu sredinu ulepšali i kako bi deci bio prijatnij boravak u školi i školskom okruženju“, kaže direktorka i naglašava da se deca vrlo rado odazivaju akcijama uređenja svoje škole i svog sela i da „na taj način prezentuju ovu našu lepu zapadnu Srbiju“.

Radoš Cvijović, regionalni menadžer prodaje u SBB, koji je i sam posadio jedno drvo u školskom dvorištu u Dragincu, rekao je za N1 da mu je drago što su danas prisutni sa akcijom pošumljavanja u lozničkom kraju, a pre svega što su i mališani učestvovali.

„Ovo radimo zbog njih i zbog čistije i zdravije životne sredine“, rekao je Cvijović i podsetio da je ovo četvrta akcija koju je SBB fondacija sprovela na području Srbije.

Do sada su bili, kaže, u Beogradu, Kragujevcu i Požarevcu.

Iz lozničkog kraja ekipa N1 je ponela poučnu priču. Naime, kažu Lozničani da ako vas neko pita kada je najbolje zasaditi prvo drvo, pravi odgovor bi glasio, pre dvadeset godina. Ako to niste uradili pre dvadeset godina, uradite to odmah. Tako je i ekipa N1 odmah zasadila prvo drvo, istina, prvo u lozničkom kraju.

U okviru projekta „Da šuma bude više. Da se lakše diše“, fondacija SBB je planirala da na 16 lokacija zasadi 13.000 sadnica.

Izvor : N1/Milena Kuzmanović

Akcijom pošumljavanja doprinosi se čistijem vazduhu, sprečavanju negativnih efekata klimatskih promena, nestanku staništa ugroženih vrsta i dostizanju evropskog standarda pošumljenosti od 40 odsto do 2030. godine, koji je važan za uspešnu borbu u zaštiti životne sredine.

Komentari

Vaš komentar