SBB fondacija i Društvo za zaštitu ptica: Bez zdrave sredine nema zdravog života

Vesti 05. avg 202117:38 0 komentara

Direktorka SBB fondacije Jovana Lukić i izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić govorili su u Danu uživo o saradnji u oblasti zaštite prirode. Ružić kaže da "bez zaštićene prirode, bez očuvanih resursa nema ni zdravog, ni kvalitetnog života". Lukić ističe da se SBB fondacija zaštitom životne sredine bavi već šest godina. "Rekla bih da je za fondaciju važna koliko i za sve nas, ako nemamo zdravu životnu sredinu, nećemo ni mi biti zdravi", kaže.

SBB fondacija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, potpisali su memorandum o saradnji kojim su najavili zajednički rad na zaštiti prirode, unapređenju nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, informisanju i edukaciji javnosti.

Kako je rekla Lukić, kroz SBB fondaciju, odnosno „Ne prljaj. Nemaš izgovor“ inicijativu, na neki način se već godinama bave zaštitom životne sredine“.

„To je prvenstveno kroz edukaciju i raznorazne aktivnosti u okviru ove inicijative. Ono što sada radimo je, da kažem, korak dalje. Jer, edukacija je nešto što ćemo godinama sprovoditi i godinama se baviti kako bismo promenili svest da treba da radimo na životnoj sredini kako bi bila zdravija i čistija, a sad želimo da područja širom Srbije zaštitimo“, kaže ona.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, „resursi i površine se moraju održivo koristiti“.

„To nam omogućava da ne računamo samo na svest ljudi, već i na to da postoje neka pravila“, kaže ona.

Ružić kaže da je vrlo bitna stvar u ovoj saradnji nešto što obe strane nose.

„Bez zaštićene prirode, bez očuvanih resursa nema ni zdravog, ni kvalitetnog života. Manje od osam procenata teritorije Srbije je pod nekim vidom zaštite, to je izuzetno loš rezultat. Da bismo mogli da govorimo o nekom održivom razvoju, to mora da bude bolje“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „prvi rezultati istraživanja, barem kada su ptice u pitanju, jesu da možemo u Srbiji da nominujemo čak više od 29 odsto teritorije“.

„Ono kako se mi kao društvo u celini ophodimo prema našim prirodnim vrednostima, zaista nije za pohvalu“, kaže on.

Lukić ističe da se SBB fondacija zaštitom životne sredine bavi već šest godina.

„Rekla bih da je za fondaciju važna koliko i za sve nas, ako nemamo zdravu životnu sredinu, nećemo ni mi biti zdravi“, kaže.

Ružić je kao primer naveo nacionalni park Kopaonik.

„Postoji nekoliko decenija, ali sve što se radi, radi se protivno onome zbog čega je nacionalni park i osnovan, imamo situaciju jednog urbanističkog haosa, praktično iz godine u godinu se krnji teritorija nacionalnog parka. Naravno da turizam treba razvijati, ali ono što mi radimo nije održivo“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!