Savez 90/ Zeleni Srbije: Veliki ekološki akcident se desio u Boru u ponedeljak

Vesti 25. avg 202112:51 10 komentara
N1

Savez 90/ Zeleni Srbije saopštili su da je u ponedeljak došlo do ekološkog akcidenta ogromnih razmera u Boru.

Kompanija Zi Đin je, kako navode, posle zastoja u proizvodnji zbog redovnog godišnjeg remonta topionice u Boru, započela ponovnu proizvodnju.

Do ovog havarijskog zagađenja praktično je došlo odmah po puštanju u pogon remontovane topionice i fabrike sumporne kiseline, navode Savez 90/ Zeleni Srbije.

Bor je ponovo bio obojen crnom bojom na svim onlajn kartama u svetu koje mere zagađenje, navode.

„Razlog novom zagađenju leži u činjenici da su „kapaciteti postrojenja za prečišćavanje emisija u vazduh sumpor dioksida iz topionice neadekvatni za pun kapacitet prerade koncetrata rude koju kompanija Zi Djin želi da prerađuje“, naglašavaju iz Gradskog odbora Saveza 90/ Zelenih Srbije iz Bora.

Savez 90/ Zeleni Srbije apeluju na državu, kompaniju Zi Đin, nadležna ministarstva i gradonačelnika da omoguće poštovanje Ustava Republike Srbije i obezbede građankama i građanima Bora život u nezagađenoj životnoj sredini. Što hitnije moraju da se pronađu modaliteti rešavanja problema sa topionicom i fabrikom sumporne kiseline u skladu sa novim tehnologijama uz poštovanje BAT i BREF standarda i procedura koji su sastavni deo svih evropskih zakonodavstava, navode u saopštenju.

Savez 90/ Zeleni Srbije se pita da li kompanija Zi Đin ima ozbiljne poslovne namere da u narednih godinu dana unese i ugradi novu tehnologiju koja će emisije smanjiti na propisane i zakonom dozvoljene. „Takođe, pitamo se da li država Srbija ima ozbiljnu nameru da poštuje svoje zakone i ne dozvoli ovakvu ekološku katastrofu u Boru? Zar nisu nova topionica i fabrika sumporne kiseline pre manje od sedam godina puštene u rad? Zar nije sve to koštalo 250 miliona evra? Ko je onda kriv? Ima li krivice u državi Srbiji koja je prodala RTB Bor nedovoljno transparentno ili u Kinezima koju su ga kupili i možda nedovoljno investirali? Možda je krivac i čuveni „golgeter iz Bora“, penzioner od 2000. koji je promenio više stranačkih dresova nego RTB Bor vlasnika u svojoj viševekovnoj istoriji? Gde je i šta radi čovek koji je Bor i okolinu zavio u crno? I ne samo figurativno u crno, nego u crni dim sumpor dioksida, arsena, kadmijuma, žive, nikla i olova“, pitaju u saopštenju.

Savez 90/Zelenih Srbije veruje da Bor i okolina imaju budućnost samo ako RTB Bor radi, i ako ne zagađuje okolinu. Jedno bez drugog, kažu, ne ide.

Ovo je 21. vek, vek zelenih tehnologija i visokih standarda zaštite životne sredine, neophodna je briga, briga države za svog građanina, koji ima Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini, a životna sredina u Boru je sve, sve osim zdrave, navode.

Smemo li da dozvolimo da građanke i građani Bora i Borskog okruga budu zatočenici prividnog napretka i tehnološkog razvoja koji odnosi njihove života, pitaju iz ove oranizacije. Životi Borana se gase polako, tako što se mnogo češće razboljevaju od hroničnih bolesti, bolesti pluća i tako što im je skraćen životni vek, zaključuju u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare