Savet za štampu osudio objavljivanje fotografija tela Mateja Periša

Vesti 19. maj 202214:47 8 komentara
štamparija, štampanje, novine, štampanje novina
Shutterstock/ilustracija

Objavljivanjem fotografija tela mladića, koje je nekoliko meseci bilo u vodi i nepotvrđenih navoda iz istrage, više dnevnih listova i portala prekršilo je Kodeks novinara Srbije i uznemirilo javnost, ocenio je Savet za štampu.

„Savet za štampu podseća kolege i koleginice da, prema Kodeksu, nije dozvoljena zloupotreba fotografija i podataka dobijenih od istražnih organa. Pre i iznad svega, apelujemo na njih da poštuju pravo na privatnost i pravo na dostojanstvo žrtve“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI:

Pozvali su medije da pokažu empatiju prema porodici stradalog mladića, uvaže svoje čitaoce i ne dozvole dalje urušavanje već urušenih profesionalnih standarda.

U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici: Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Podsetimo, juče je iz Dunava, u blizini Ade huje, izvučeno telo mladića, a DNK analizom je danas utvrđeno da je reč o Mateju Perišu iz Splita, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine.

Za Perišom od tada intenzivno tragalo, a poznavaoci Dunava su spričali da je moguće da je telo tek sada isplivalo jer su više temperature, a u Beogradu je duvao i jak vetar. Oni pretpostavljaju da se telo zakačilo ispod Pančevačkog mosta i da zbog toga ronioci nisu mogli da ga pronađu jer u tim uslovima mogu da pretražuju reku samo na dodir.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare