Savet za štampu: Objavljivanje fotografija zločina – neetičko izveštavanje

Vesti 20. jul 202117:17 1 komentar
N1

Savet za štampu saopštio je da osuđuje odluke uredništva više dnevnih novina u Srbiji da na naslovim stranama objave potpuno neprimerene i veoma uznemirujuće fotografije zločina kriminalnog klana.

„Takav postupak u potpunoj je suprotnosti sa odredbama Kodeksa novinara Srbije koje zabranjuju objavjivanje sadržaja koji mogu imati štetan uticaj, pre svega na decu, ali koje potresaju i zastrašuju i sve ostale građane“, navodi se u saopštenju.

#related-news_0

Ocenjeno je da se takvo „neprimereno, neetičko i senzacionalističko ‘izveštavanje’ „, ne može pravdati javnim interesom, jer ni na koji način ne doprinosi boljem infomisanju javnosti što je osnovni zadatak medija, već se time nanosi šteta i javnom interesu i novinarskoj profesiji.

„Ovi mediji, suporotno Kodeksu, ne poštuju ni prava i dostojanstvo žrtava zločina, osećanja članova njihovih porodica, ali ni pravo na pretpostavku nevinosti osumnjičenih“, konstatuje se u saopštenju.

I UNS i NUNS osudili su objavljivanje snimaka najbrutalnijeg nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i na naslovnim stranama tabloida, pozvavši medije da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare