Savet Evrope dostavio mišljenje na nacrt zakona o istopolnim zajednicama

Vesti 04. jun. 202115:365 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Savet Evrope je izradio ekspertsko mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama u kom se, među predlozima za poboljšanje, između ostalog konstatuje da postojeći nacrt ne reguliše usvajanje dece.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper predao je mišljenje ministarki Čomić u Beogradu, saopšteno je danas iz Saveta.

Povezane vesti:

„Svrha ovog Zakona je menjanje života ljudi na bolje i čvrsto verujem da će ovo mišljenje biti korisno za dalji rad na Nacrtu zakona“, rekao je Flesenkemper.

Ministarka Gordana Čomić izjavila je da je ovo ekspertsko mišljenje izuzetno važno za rad njenog ministarstva i da očekuje dalju podršku Saveta Evrope.

Do mišljenja naslovljen „Predlozi za poboljšanja“ sadrži više tačaka, uključujući onu koja navodi da nacrt „ne reguliše usvajanje u slučaju istopolnih zajednica“.

Navodi se i da nacrt „naizgled ne sadrži nijednu odredbu koja reguliše pravo na alimentaciju za partnera u ekonomski nepovoljnijem položaju nakon raskida istopolne zajednice“.

Takođe, Savet Evrope smatra da nije regulisano pravo odsustva sa posla za osobe u istopolnoj zajednici koje treba da se staraju o partneru kad se razboli.

Dodaje se i da nacrt zakona naizgled sadrži nekoliko odredaba koje diskriminišu istopolne parove u odnosu na parove različitog pola u istoj situaciji.

Mišljenje uzima u obzir standarde Saveta Evrope u oblasti borbe protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i zaštite socijalnih prava, navodi se u saopštenju Saveta.

Usvajanjem specifičnog zakonodavnog okvira za istopolne parove, Srbija bi se značajno približila ispunjavanju ovih standarda, navodi se u mišljenju.

Komentari

Vaš komentar