Savamala ponovo u žiži – osuđeni policajac hoće da govori, ali kad se penzioniše

Vesti 15. apr. 202119:46 > 21:3854 komentara
Podeli:

Nakon što ju je nedavno u svom izveštaju pomenuo Evropski parlament, afera Savamala ponovo se vratila u žižu. Pet godina od rušenja u beogradskoj četvrti, nema odgovora na pitanje ko je rušio objekte dok su pojedini građani zadržavani i vezivani. Međutim, novo svetlo na slučaj, bacila su nezvanična saznanja - da je jedini okrivljeni za dešavanja u toj izbornoj noći, policajac Goran Stamenković, krivicu na sebe preuzeo u zamenu za legalizovanje objekta, koji je nelegalno podigao na Mirijevu. Stamenković kaže da bi o svemu mogao da progovori nakon što se penzioniše. Dotad će se polemisati o medijskim saznanjima.

Ko su maskirani fantomkama i prema čijem naređenju su vezivali i legitimisali građane, dok su rušili objekte u beogradskoj Savamali, tokom aprilske postizborne noći 2016. godine? Ne zna se ni posle pet godina.

Građani su te noći satima zvali policiju i komunalnu miliciju. Niko im nije pomogao. Transkripti tih razgovora objavljeni su ubrzo posle događaja, u izveštaju tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića.

„Savski venac? Ne možemo da vas prebacimo, naređenje od vrha policije je da vam damo komunalnu policiju, kao što vam je koleginica dala“, piše u izveštaju.

Zabeleženo je da operaterka građaninu kaže i da policija ne postupa zbog naređenja s vrha policije. Međutim, jedina osoba koja je odgovarala i osuđena na pet meseci uslovne kazne, za nepostupanje policije, je šef smene u operativnom centru 192 Goran Stamenković.

Povezane vesti:

„Šefe, Bilja. Samo jedna pomoć, ovo što mi Ivana javila, ovaj što je vezan dole, zove komunalnu, odbili su ga. Je l’ ništa da mu ne dajemo. Ništa? – Pa, ništa“, navodi se u izveštaju.

Predstavnici vlasti godinama govore da ne zameraju to što je deo kvarta potuno razrušen, jer je reč o nelegalnim objektima.

„Da su mene pozvali, ja bih u pola bela dana došao, seo u bager i da napravimo ovakvu prelepotu, prelepu promenadu, kao što smo napravili“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izgleda da predstavnicima države ne smetaju svi nelegalni objekti. Tačnije, o nekima se godinama krije da li su i ako jesu, kada su legalizovani. Prema otkriću novinara BIRN-a, na Mirijevu je četvorospratnu zgradu sazidao upravo osuđeni policajac Goran Stamenković. U BIRN-u navode da nadležni već više od dve godine odbijaju da novinarima dostave rešenje o ozakonjenju poslovno-stambenog objekta u vlasništvu policajca Stamenkovića.

Legalizacija je, navodno, usledila kao protivusluga za Stamenkovićevo preuzimanje krivice na sebe.

O ovom slučaju je u emisiji Utisak nedelje govorila i opoziciona političarka Marinika Tepić. Kako kaže, ima saznanja da je osuđeni policajac, pre nekoliko meseci, Tužilaštvu ispričao zašto je priznao krivicu za Savamalu.

„Da je na njega vršio pritisak Nikola Selaković, tadašnji ministar pravde i da ga je ucenjivao da će mu pomoći da legalizuje nelegalno sazidanu kuću ukoliko prizna krivicu“, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Da li su saznanja Tepićeve tačna, policajac za portal Nova. rs nije mogao da kaže, pošto nema odobrenje nadređenih da razgovara sa novinarima.

„Za službeni i zvanični razgovor sa mnom, morate se obratiti MUP-u. Nemam odobrenje pretpostavljenih. Ja sam od bivšeg ministra policije zahtevao prošle godine da se obratim medijima, nije mi data dozvola. Krajem ove godine idem u penziju, ako MUP ne izađe da pojasni ovaj slučaj, biću slobodan da odgovoram na sva pitanja nakon penzionisanja. Sada su aktuelni poligrafi, i ja – Goran Stamenković, tvrdim da ću, po pitanju Savamale, svaki poligraf da prođem“, rekao je Goran Stamenković.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke, Nikola Selaković, izjavio je početkom nedelje za agenciju Tanjug da Tepićeva ne govori istinu.

„Laži koje je na moj račun upućuje gospođa Tepić, nisu napad na mene, već na predsednika Aleksandra Vučića, jer podmukla namera dela opozicije kojem ona pripada jeste da se diskreditovanjem predsednikove porodice i najbližeg kruga njegovih saradnika politički naudi šefu države, a građanima skrene pažnja sa računa u inostranstvu šefa Marinike Tepić“, poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Dok Selaković ne veruje šta govori Marinika Tepić, Vučić ne veruje šta govori Selaković.

„Ne verujem da je Selaković mogao da kaže to je napad na Vučića, mada navikao sam već, ko god ne zna šta da kaže, kaže to je napad na Vučića i onda kao „ajde Vučiću brani me“, dodaje predsednik Srbije.

Tužilaštvo koje je za pet godina nije otkrilo ko je vezivao ljude i rušio u Savamali, ne oglašava se o tome da li im je policajac Goran Stamenković prijavio da ga je ministar Selaković ucenjivao da prizna krivicu.

Komentari

Vaš komentar