Savamala: Fantomi koji su srušili pravnu državu

Vesti 14. feb 202213:20 > 22. feb 2022 13:27 0 komentara
N1

Rušenje objekata u izbornoj noći pod fantomkama u beogradskom kvartu Savamala ni posle gotovo šest godina nije razrešeno. Iako isplivavaju nova svedočenja o umešanosti visokih državnih funkcionera u ovaj slučaj, nadležno Više javno tužilaštvo i dalje ćuti, piše Nova.rs.

U noći 24. i 25. aprila 2016, kada je SNS slavila izbornu pobedu, i dalje nepoznate osobe bagerima su rušile objekte u beogradskom naselju Savamala. To je jedna od najvećih afera SNS vlasti, koja kao i mnoge druge, ostala je do kraja nerasvetljena – posebno, nikad nije krivično odgovarala osoba koja je naredila rušenje kuća.

Te noći građanima koji su se našli na licu mesta počinioci sa fantomkama na glavi ograničavali su kretanje, vezivali ih, a policija na pozive ugroženih građana nije odgovarala.

Jedan od onih koji su pretrpeli mučenje bio je i čuvar objekta u kvartu Savamala Slobodan Tanasković. Napadači pod fantomkama su ga vezali, oduzeli mu mobilni telefon i lična dokumenta. Ovaj svedok preminuo je mesec dana nakon rušenja.

Zbog afere Savamala nije odgovara niko, osim šefa dežurne smene u policiji Gorana Stamenkovića. On je priznao krivicu za nesavestan rad u slučaju rušenja i zaključio sporazum za uslovnu kaznu zatvora od pet meseci.

Ko je pod fantomkama rušio objekte u cetru Beograda i po čijem nalogu, ostalo je nerazrešeno. Međutim, poslednjih meseci spletom okolnosti isplivavaju svedočenja koja otkrivaju nove detalje o slučaju Savamala.

Policajac Goran Stamenković još jednom se našao pred tužiocem, ali zbog gradnje nelegalnоg objekta na Zvezdari. On je tada u Prvom osnovnom tužilaštvu rekao da mu je obećana legalizacija ako prizna krivicu u slučaju Savamala i naveo imena ljudi od kojih je dobio obećanja.

NIN je objavio njegov iskaz u kom je pomenuo tada osam visokih državnih, gradskih i policijskih funkcionera – Nikolu Selakovića, Dijanu Hrkalović, Vladimira Rebić, Veselina Milića, Zvonka Kostića, Nemanju Stajića i Sonju Božović i Aleksandra Papića, nekada bliskog saradnika Nebojše Stefanovića i vlasnika jednog tabloida.

On ih je označio kao osobe koje su ga terale da prizna krivicu u slučaju Savamala.

Takođe, Nova.rs je otkrila da je Veljko Belivuk, čija grupa je optužena za monstruzna ubistva, pred tužiocem je rekao da će ispričati sve što su radili za državu u proteklim godinama, počevši od rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

„Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima… Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše u Savamali“, rekao je Belivuk na saslušanju.

Iako je Nova.rs ovim povodom kontaktirala nadležno Više javno tužilaštvo, ali oni nisu odgovorili na naša pitanja. To tužilaštvo je 2017. godine saopštilo da je primorano da zbog „dokaza“ koje je prikupio i dostavio MUP ne pokreće istragu u slučaju Savamala.

Vučić: Kompletni idioti iz vrha beogradske vlasti krivi za rušenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da iza rušenja u kvartu Savamala stoje „kompletni idioti“ iz vrha beogradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje.

Kako je objavio KRIK, policija i tužilaštvo ga ovim povodom nisu saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!