Satarić: Usamljenost i tuga u domovima za stare postaje veći problem od virusa

Vesti 18. feb 202113:55 3 komentara
N1

Skoro će godinu dana otkad je, uoči proglašenja vanrednog stanja, na snagu stupila Naredba Ministarstva zdravlja o zabrani poseta i ograničenom kretanju korisnika domova za stare. Nadežda Satarić iz udruženja građana "Amity" kaže za N1 da je situacija u tim institucijama loša jer su korisnici izolovani i zatvoreni duže vreme i da "postaju kao biljke".

Naredba Ministarstva zdravlja o zabrani poseta i ograničenom kretanju korisnika domova za stare je u međuvremenu redefinisana i ublažena, ali je do danas ostala na snazi zabrana korisnicima domova da ih napuste, makar i na nekoliko minuta, uprkos tome što su i vakcinisani i revakcinisani.

Iz udruženja građana „Amity“ apeluju na državne organe da ublaže tu meru i upozoravaju – za stare i bolesne ljude veći problem od virusa je usamljenost i tuga.

„Mole nas da uradimo nešto, jer u domu je praktično sve zamrlo, nema nikakvih aktivnosti, ni u okviru samog doma, ni druženja između njih, niti da im se organizuje bilo šta, bilo kakvi programi. Jednostavno, oni su zatvoreni i sede u svojim sobama i to je dokle oni mogu, i kažu da jednostavno mnogi od njih gube i volju i raspoloženje, maltene su kao biljke“, izjavila je Satarić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare