Sat otkucava, deo opozicije još veruje da predlog iz Brisela može da se popravi

Vesti 11. sep 202119:2725 komentara

Rok za komentare političkih partija na dokument o izbornim uslovima koji im je dostavio Evropski parlament je 12. septembar. Dok neki predlog odbacuju drugi smatraju da ima prostora za unapređenje. Tokom naredne nedelje trebalo bi da u finiš uđu oba dijaloga i onaj u kojem posreduju evropoljani i onaj u kojem pojedine opozicione stranke ušestvuju direktno sa predstvnicima vlasti.

Dokument odbačen, izneverio i nevelika očekivanja, ukratko je odluka predsedništva Narodne stranke u Kragujevcu. Ipak će, poručuju, nastaviti dijalog zakazan za 17. i 18 septembar sa evroparlamentarcima.

Nismo spremni na varijantu uzmi ili ostavi, kaže potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš.

POVEZANE VESTI:

„I ako ne može da se popravi, onda ostavi. Mi nećemo da uzmemo ono što je neupotrebljivo ali spremni smo da se to popravi… Spremni smo ozbiljno da radimo, nismo spremni da reagijemo na papir koji je napravljen u nekom mimohodu posle godišnjih odmora. Bojim se da oni koji su ga pravili nisu opravdali dnevnice“, kaže on.

Pokret Dveri je poslao 23 amandmana. Kao važne delove dokumenta izdvajaju učešće opozicije u radu RIK-a i nadzorno telo za kontrolu medijskih uslova, ističe lider Dveri Boško Obradović.

„Evropski papir sadrži elemente onih ključnih pitanja koja treba rešiti kao što je pritisak na birače, funkcionerska kampanja, ali jednostavno mehanizmi da se to sprovede nisu dovoljno dobro razrađeni, i to mora biti tema nastavka dijaloga prilikom njihovog sledećeg dolaska u Beograd“, smatra on.

Dijalog na drugom koloseku direktno sa predstavnicima vlasti je, prema njegovom mišljenju, iscrpljen, a svoje pozicije su zauzeli i vlast i opozicija.

„Zato je odložen taj završni sastanak sa predsednikom Srpske napredne stranke koji se očekuje sredinom ove nedelje, kada će vlast morati konačno da da odgovor na te naše, rekao bih, crvene linije, jer mi ne možemo pristati da potpišemo jedan sporazum u kojem bi bile samo manje važne ili kozmetičke izmene“, poručuje Obradović.

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative nije iznenađen reakcijama stranaka na dokumet Evropskog parlamenta.

„Što se tiče režima, to njihovo nezadovoljstvo je deo političke farse koju oni sprovode generalno, i sa uspostavljanjem dijaloga na dva koloseka“, ukazuje on.

Smatra da je nezadovoljstvo opozicije razumljivo jer kako kaže u papiru ne postoji ništa konkretno.

„Ovo nije proces koji treba da dovede do identifikacije problema već više od pet, šest godina znamo dobro, čak i stranci znaju dobro šta su ovde problemi. Ovde je trebalo da dođemo do nekih rešenja. Rešenja su izostala“, ističe Milenković.

Dokument su među prvima neprihvatljivim ocenili u Stranci slobode i pravde, da je vlast ovim papirom priznala da problemi postoje govorili su u Novoj stranci, dok većina opozicionih partija smatra da je dokument nedovoljan i da su kratki rokovi za njegovu finalizaciju.

Komentari

Vaš komentar