Sastanak šefova diplomatije EU i Zapadnog Balkana, deo i o sankcijama Rusiji

Vesti 16. maj. 202219:29 > 23:4711 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković kaže da se u Briselu, na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana razgovaralo, ne samo o situaciji u regionu, već i o krizi na istoku Evrope - odnosno sukobu Rusije i Ukrajine.

Evropska perspektiva regiona i kriza u Ukrajini i mogućnost njenog prelivanja na Zapadni Balkan bile su osnovne teme o kojima su ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarali sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana.

Povezane vesti

Ministri su imali priliku da iznesu sve što ih brine u kontekstu ukrajinske krize, ali i bezbednosne situacije u regionu. Razmenili su mišljenje sa kolegama o tim temama i videli gde se koja država nalazi na putu ka EU.

„Bili su to otvoreni i direktni razgovori“ – opšta je ocena ministara spoljnih poslova država sa Zapadnog Balkana, ali je premalo tih informacija izašlo u javnost.

Deo sastanka bio je posvećen i sankcijama koje EU uvodi protiv Rusije zbog napada na suverenu Ukrajinu.

Pohvaljene su sve države Zapadnog Balkana koje su uskladile spoljnu politiku sa unijom, i apelovano je na Srbiju da što pre uvede sankcije Rusiji. Od Srbije se više ne očekuje da to uradi postepeno, već odmah.

„Očekujemo od budućih članica EU da pokažu posvećenost evropskim vrednostima i spoljnoj politici. Onima koji to nisu uradili, a Srbija je jedna od njih, poručujemo da se što pre usklade i uvedu sakcije. Razumemo sve teškoće, ali potpuno je jasno da održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom nije kompatibilno sa građenjem zajedničke budućnosti sa EU“, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

“Poljska i baltičke republike iskoristile su tu priliku da, na vrlo eksplicitan način, stave do znanja da se od nas očekuje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što znači uvođenje sankcija Ruskoj federaciji. Ono što naročito želim da istaknem jeste istupanje mađarskog ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Petera Sijarta, našeg osvedočenog i dobrog prijatelja, koji je vrlo nedvosmisleno i jasno poslao jednu poruku. Povukao je paralelu između Srbije i Mađarske u našem položaju, uz tu razliku da je Mađarska članica EU, ali je dodao da EU od Republike Srbije ne treba da očekuje donošenje takve teške odluke sve dokle Srbiji ne ponudi nešto što će biti najmanje jednako onoj šteti koju bi Srbija pretrpela posezanjem za takvom jednom odlukom, a to nešto što bi trebalo da joj ponudi jeste momentalno, što znači odmah, punopravno članstvo u EU“, kaže Selaković.

U Briselu su svesni da se nisu dovoljno angažovali na Zapadnom Balkanu i sada to žele da promene.

Shvatili su da postoji prostor uticaja koji delimično zauzima Rusija. Kako bi sprečili Rusiju da i dalje opstruiše evrointegracije regiona, žele da je istisnu odatle i da oni zauzmu tu poziciju.

Komentari

Vaš komentar