Sastanak Radne grupe za zaštitu novinara zbog ukidanja presude protiv Simonovića

Vesti 29. dec 202117:58 0 komentara
Dragoljub Simonović
N1

Povodom odluke Apelacionog suda o ukidanju prvostepene presude protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji je kao i Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković bio prvostepeno osuđen zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću, Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara održala je vanredni onlajn sastanak, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije.

UNS navodi da je Radna grupa predložila, a Ministarstvo unutrašnjih poslova prihvatilo, da se izvrši procena bezbednosti za Milana Jovanovića, kao i da je istaknuto „da je neophodno doći do pravnosnažne presude u ovom predmetu u najkraćem roku“.

„Članovi Radne grupe su ukazali na činjenicu da je odluka Apelacionog suda doneta krajem novembra i izrazili nezadovoljstvo što ona nije pravovremeno dostavljena svim stranama u postupku“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je podržana inicijativa da se organizuje akcija solidarnosti u kojoj će se, u narednih mesec dana, prikupiti neophodnih 2,5 miliona dinara za obnovu spaljene kuće novinara Milana Jovanovića preko žiro računa za dinarska sredstva – 265-1100310006448-08 i za devizne uplate – 265-1000000017731-14.

„Uplate će se primati do postizanja cilja od 2,5 miliona dinara i kada se dostigne taj cilj, namenski račun neće prihvatati nove uplate“, navodi UNS.

Sve dodatne informacije o ovoj akciji solidarnosti mogu se dobiti putem SOS telefona za prijavu napada na novinare (0800-100-115), koji je i počeo sa radom kao rezultat dogovora u okviru Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija koja podržava akciju.

„Radna grupa će razmotriti i predložiti Vladi Srbije način na koji bi se u narednom periodu obezbeđivala sredstva, koja bi bila dostupna novinarima čija je imovina oštećena izvršenjem nekog krivičnog dela i koja bi se vraćala nakon sprovedenih postupaka obeštećenja od izvršilaca krivičnog dela. Dogovoreno je da ovo bude tema na prvom sledećem sastanku Radne grupe, kako bi se pronašao trajni mehanizam za slične situacije“, navodi UNS.

Sastanku Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara su prisustvovali predstavnici Misije OEBS, Delegacije EU u Srbiji, ambasade Norveške i Fondacije Кonrad Adenauer.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!