Patrijarh: Hvala premijeru i Vladi Crne Gore za napore da se dođe do saglasnosti

Vesti 30. jun 202211:34 > 14:06 21 komentara

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sastao se sa patrijarhom SPC Porfirijem, a nakon tog sastanka patrijarh je zahvalio i Vladi i predsedniku Vlade Crne Gore što su učinili "napor da dođe do saglasnosti, a ako Bog da i da potpišemo taj ugovor". "Želim da se ovo pitanje završi na najbolji mogući način i daćemo doprinos tome", rekao je premijer Abazović.

Patrijarh je rekao da postoji saglasnost oko Temeljnog ugovora s tim što moraju da se ispoštuju procedure i kad je reč o Vladi Crne Gore i o SPC.

„Postojeći tekst, koji je u principu usaglašen, mora da prođe kroz Sinod i kao takav da bude potvrđen i prihvaćen i naravno, ako Bog da da sve to bude kako treba onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja, što bi, kada se sve završi – moglo da bude kruna na normalizaciju odnosa između države Crbne Gore i naše Crkve. Zapravo kroz ugovor, naša crkva i u Crnoj Gori i uopšte gde god da se nalazi, imaće mogućnost da sve ono što čini bude na opšte dobro i na dobro svih građana, jer je to jedini normalan način. I kada je reč o Temeljnom ugovoru, naša Crkva niti je očekivala niti je, naravno, tražila, a niti smatra da hje to normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira kom narodu, naciji pripada, bez obzira kojoj verskoj zajednici pripada, ili onog ko oseća da ne deli mišljenje, stavove sa bilo kojom verskom zajednicom. Naša Crkva ne očekuje ništa više od bilo kog građanina u ovom slučaju u Crnoj Gori ili bilo gde drugde. Međutim, podrazumeva se da ne može pristati da ima i bilo šta manje od bilo koga drugog. Ovaj ugovor nam, po mom dubokom razumevanju a to nije samo moje razumevanje, obezbeđuje upravo takav status“, rekao je patrijarh.

On je zahvalio svima koji su učestvovali na izradi ugovora. „I iz prethodne Vlade, svima onima koji su dali doprinos da se ide ka ovom cilju, ali i iz svih ranijih Vlada, svako je dao svoj pečat i trudio se da da najbolje od sebe. Zahvalan sam premijeru Crne Gore i njegovim saradnicima – svima iz Vlade. Učinili su napor da dođe do saglasnosti, a ako Bog da i da potpišemo taj ugovor“, rekao je patrijarh.

Premijer Abazović je zahvalio patrijarhu na konstruktivnom sastanku. Uvek mi je zadovoljstvo da razmenimo mišljenja, ne samo o aktuelnim temama, već i o onome što treba da bude jedna nova filozofija Zapadnog Balkana – mislim da svi treba da idemo s porukama mira, koje su drugačije od onoga što je bio opšti diskurs i verujem da je to put ka većem progresu cele regije, rekao je Abazović.

„Što se tiče Temeljnog ugovora, vi znate da smo mi završili procedure na nivou Radnih grupa, ostale su standardne procedure – ići će se na Komisiju za politički sistem, zatim na sednicu Vlade“, pojasnio je.

Očekujem da ako sve prođe u dobrom duhu, koji se zaista i oseća na našim međusobnim sastancima, da to pitanje bude stavljeno ad akta na najbolji mogući način, a tako što će se iskazati poštovanje prema SPC, ali i prema državi Crnoj Gori koja je sekularna država, i koja ne želi da ulazi u bilo kakve interne stvari – bilo koje religijske zajednice, rekao je predsednik Vlade Crne Gore.

Naveo je da nema presije ni žurbe, a da će se ugovor potpisati u Crnoj Gori kada se dogovore o tome. Razume kritike u svojoj zemlji, ali navodi da Vlada Crne Gore mora da ide drugim putem – putem „u kom će se svi osećati komotno, poštovati Ustav i zakone Crne Gore, međunarodno pravo i načelo odvojenosti verskih zajednica od države“, a ne podele, jer one, kako je naglasio, ne vode progresu.

„Želim da se ovo pitanje završi na najbolji mogući način i daćemo doprinos tome“, naglasio je.

Naglašavajući da svako treba da radi svoj posao, rekao je da je bilo primera do sada kada su se crkva i država mešale jedna drugoj u poslove.

Naveo je da je poseta Srbiji bila plodonosna, da se ide u resetovanje odnosa dve države, ali da je, takođe, poslata poruka regionu – da treba dati šansu pomirenju i saradnji. „Regija je sve probala osim pomirenja i saradnje, vreme je da proba pomirenje i saradnju“, zaključio je Abazović.

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač izjavio je ranije da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare