Sudija na saslušanju u slučaju Đoković: Šta je čovek još mogao da uradi?

Vesti 10. jan 202201:14 > 09:54 41 komentara

Saslušanje po žalbi najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića na ukidanje vize za ulazak u Australiju počelo je u nedelju nešto iza 00.30 po srednjoevropskom vremenu.

Odluku verovatno nećemo dobiti do ranijh jutarnjih časova u ponedeljak.

U početku je bilo tehničkih problema kad je u pitanju prenos suđenja, ali kasnije su oni otklonjeni i saslušanje je počelo. Međutim i oko 2h došlo je do prekida signala.

Pratite prenos na ovom kanalu:

Prvi su argumente izneli advokati srpskog tenisera, koji je već pet dana u izolaciji hotelu namenjenom izbeglicama u Melburnu. Odbrana ima dva sata.

Đokovićevi advokati tvrde da je obaveštenje o nameri da se Novaku ukine viza bilo „falično“, zato što je „mešavina“ osnova potrebnih za otkazivanje vize.
Đokovićev advokat Nikolas Vud optužio je predstavnika Vlade za „potpuni nedostatak dokaza“ u delu obaveštenja u kojem je morao da objasni zbog čega postoje razlozi za ukidanje vize.
Navodeći da je Đoković dobio izuzeće koje su proverile dve komisije, njegov advokatski tim kaže da je teniser obezbedio dokaz koji se od njega tražio, pre nego što se ukrcao na avion. „Svaki zaključak da je Đoković prekršio pravila je očigledno pogrešan“, kazao je Vud.

Zatim je na red stigla Novakova putna dokumentacija, koju je popunio njegov agent.U delu gde je potrebno izjašnjenje o vakcinaciji, navodi se da Đoković tvrdi da se „ne može vakcinisati iz medicinskih razloga“.

Kada je od njega zatraženo da pruži dokaz, Đoković je dostavio dokument o medicinskom izuzeću od nacionalnog teniskog saveza Australije, naveli su.

Vuds je ponovio da je „očigledno netačno“ da određivanje biosigurnosti zahteva i deklaraciju o izuzeću i dokaz o izuzeću. Samo prvo je potrebno, tvrdi Đokovićev tim.

Reakcija sudije

Sudija Keli je postavio pitanje zašto taj dokument nije prihvatio delegat koji je doneo odluku o ukidanju vize.

„Profesor i eminentni lekar su odobrili podnosiocu zahteva medicinsko izuzeće. Štaviše, to medicinsko izuzeće odvojeno je dala i dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je trenutak kada se pitam: ‘šta je ovaj čovek više mogao da uradi?'“, rekao je Keli.

Ben Rotenberg, američki novinar koji važi za jednog od onih koji ima ambivalentan stav prema Novaku, naveo je da je glavni sudija u ovom slučaju pokazao simpatije prema Đokoviću.

Vud je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo da je Đoković ispunio uslove za putovanje bez karantina.

On je dao izjavu, pružio dokaze iako nisu bili potrebni, a zatim je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova ocenu da prijava ispunjava uslove za putovanje bez karantina.

Đoković u transkriptu razgovora sa carinicima kaže da je bio zbunjen, da je sve uradio kako treba, a ako nije onda bi voleo da se obrati advokatima za savet.

Nešto pre 2h ponovo je došlo do prekida signala.

Nakon advokata odbrane će uslediti tri sata pauze, a izlaganje zastupnika države počeće u 5 časova ujutru po našem vremenu. I advokati države imaće 120 minuta da izlože svoj stav.

Očekuje se da nakon toga takođe usledi pauza tokom koje će sudija Entoni Keli doneti odluku, a to znači da konkretnu informaciju nećemo dobiti do ponedeljka ujutro.

Mediji iz Australije u ponedeljak ujutro po lokalnom vremenu prenose da advokatski tim Ministarstva unutrašnjih poslova insistira na tome da Novak Đoković nikada nije dobio uverenje da će mu medicinsko izuzeće omogućiti da uđe u zemlju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare