Šarčević: Petnica mora da opstane ali umrežena u sistem istraživačkih centara

Vesti 03. jul 202108:37 > 09:0656 komentara
Podeli:
Izvor: Vesna Lalić / Nova.rs

Specijalni savetnik predsednika države i premijerke za reformu obrazovanja i nauke Mladen Šarčević izjavio je da Istraživačka stanica Petnica "mora da opstane" ali da će njegov predlog biti da se "umreži u sistem istraživačkih centara koje pravimo širom Srbije, od kojih u Tršiću takav centar već uspešno postoji".

Povezane vesti

Doskorašnji ministar prosvete je napomenuo, za list Danas, da je još kao ministar zalagao za pomenuto rešenje, da je više puta o tome razgovarao i sa tadašnjim direktorom Istraživačke stanice Petnica Vigorom Majićem.

Kako je naveo, pre tri godine kada je otvoren centar u Tršiću, pokušao je da uvede Petnicu u sistem, ali su „oni tada iz kabineta premijerke dobili ekskluzivno pravo na pet godina da kao grupa građana vode Petnicu na način kao što postoji godinama, što je bio pokušaj da se njima neke zasluge za narod ozvaniče“.

„Ja sam ukazivao da oni u Petnici nemaju tu pedagošku kompenentu i da je kad deca borave u takvoj ustanovi najsrodnije da važe pravila koja postoje u učeničkim domovima, gde imate vaspitačku službu, dežurne noću i niz drugih procedura koje moraju da postoje u takvim kolektivima. Petnica je bila previše nadobudna ili slavna sama sobom da bi se time bavila, a vidite kako se to loše završilo“, rekao je Šarčević.

Komentari

Vaš komentar