Šapić optužio kritičke medije da namerno lažu i u svemu traže grešku vlasti

Vesti 28. sep 202217:02 13 komentara

Deo konferencije za novinare, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić iskoristio je za obračun sa kritičkim medijima, koje je optužio da namerno lažu i u svemu traže grešku vlasti, i poručio da novinari samo "treba da se opuste i fokusiraju na istinu".

Povezane vesti

On je prvo posle pitanja novinara Nove.rs zapitao zašto je targetiranje ako jasno kaže novinarima da lažu. „Što vas vređa srpski izraz laž?“, zapitao je Šapić.

Na odgovor novinarke Newsmax adria Žane Bulajić da njen kolega ne laže, Šapić je zapitao kako ne laže i optužio je da je „drveni advokat“ kolege.

„Kako ne lažu ako izađe Nova S i u kajronu piše – ‘Aleksandar Šapić otvara novi sekretarijat koji će da se zove Beli’, znači da elementarno nisu ni slušali šta je bilo na toj konferenciji. Zar to nije notorna laž? Da li se sekretarijat zove Beli? Da li sam ja to ikada izgovorio. Oni nemaju nikakvu odgovornost za javno iznešenu reč. Jel’ lažu ili ne lažu? Kako se to srpski kaže – vi mi recite prigodniji izraz da se vaše kolege kojima ste i vi sada vidim advokat, a bio je i kolega sa vaše televizije advokat. Koji je izraz prikladniji da se oni ne bi uvredili kada iznesu neistinu o onome što ja govorim i radim“, pitao je Šapić.

Dodao je i da misli da je laž jasan kratak i tačan izraz za to.

Na konstatciju novinarke Newsmax da bi mogao da povede malo računa o svom nastupu u medijima, Šapić je zapitao šta joj tačno smeta.

„To što kažete čoveku da laže“, rekla je novinarka.

„Pa jel laže – ako laže onda znači da je to tačno“, naglaiso je Šapić.

Na pitanje Žane Bulajić „zašto ga sve što se pojavi u našim medijima toliko pogađa“, on je odgovorio – „ne sve, samo ono što je laž“.

„A ima mnogo laži, ja sam vašu koleginicu sa N1 pitao pa zašto ste to rekli, a znate mi šta mi je ona odgovorila – da je to pesnička sloboda. I rekla mi je sa svojim kolegom – tužite nas. To je bio njihov odgovor, nisu rekli mi nismo lagali“, istakao je Šapić i dodao:

„Ja sam rekao – zašto ste iznosili neistine na temu poplava, zašto lažete ljude da sam rekao da ću znakom da zaustavim poplavu? Zašto lažete ljude da sam rekao da ćemo da rešimo čistoću u gradu tako što ćemo da sklonimo đubrijere. Zašto lažete kad to nisam rekao, a ona mi je rekla – to je pesnička sloboda. E ja to ne znam kako drugačije da nazovem nego laž“, rekao je Šapić.

Naglasio je i da zna šta je istina, a šta je laž, ali da šta se zove novinarska pesnička sloboda – to tačno ne zna i u to ne želi da ulazi.

„Ali svaki put kada budete iznosili neistine, kao što ćete i sada da umontirate kako vama odgovara, ja ću to da nazovem kako se to srpskim jezikom kaže“, rekao je Šapić.

„Na akraju krajeva građani imaju priluiku da čuju i vaše medije, imaju priliku i neke druge, imaju prilike na kraju krajeva i mene da čuju, ja bih zaista izuzetno voleo kad bi mi imali medije koji bi koliko toliko objektivnpo prenosili neke stvari“, rekao je Šapić.

On je optužio novinare da ih suštinski istina ne interesuje i dodao da se u to uverio više puta. „Zaista vas ne interesuje i mnogo puta sam svedočio načinima na koji izveštavate i ja na to ne mogu da utičem, čak se ni ne ljutim. Ne mogu da demantujem, a da ne kažem da je laž, jer onda ispada da ja u stvari pokušavam da prikrijem istinu, koju ste vi otkrili pa da nađem opravdanje. Znate, kad vi za nekog kažete da je lažov, a javni ste funkcioner onda znači da preuzimate punu odgovornost za izrečenu reč“, dodao je gradonačelnik.

Kaže i da mu nije prijatno što je stalno tenzija.

„Ne možete u svemu da pokušavate da nađete grešku ako je nema, a sigurno da će biti grešaka. Samo se malo opustite i fokusirajte se na istinu. Kada biste se fokusirali na istinu onda biste verovatno našli i neku grešku pa biste zadovoljili i vašu potrebu uredništva da kritički po svaku cenu govori o aktuelnoj beogradskoj vlasti. I opet ponavljam, to je odluka vaše kuće, da na taj način se ponašate, a pustite i mene da se branim na način koji smatram da je adekvatan od laži do istine“, poručio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare