Šapić: Ne treba smanjivati račune za grejanje, cena ionako nije tržišna

Vesti 30. nov 202215:02 9 komentara
N1

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da Beograđanima ne treba smanjivati račune za grejanje, da ne zna kada će početi radovi na Starom savskom mostu, ne zna ko će nastupiti na dočeku za Novu godinu, ne zna kada će biti podeljeni vaučeri deci niti do kada će moći da se iskoriste kao i da veruje u "Službu Beli", mada ne zna kada će da profunkcioniše.

Povezane vesti

Na redovnoj konferenciji za novinare, gradonačelnik je istakao da će se nastaviti rad na rekonstrukcijama ulica, da je to jedan od najvažnijih poslova koji treba raditi cele godine i pokazao fotografije niza ulica koje su rekonstrisane od avgusta

„Doneli smo odluku da sve žto imamo završimo do 15. decembra što se tiče centralnih gradskih ulica gde je najveće opterećenje saobraćaja, i da se onda radovi nastave posle Božića, zato što je za vreme praznika grad i inače previše opterećen“, rekao je Šapić.

Budžetom će biti planirane nove rekonstrukcije jer se ne može dozvoliti da prođe godina bez „osvežavanja akcija“ i u velikim gradovima se „Stalno nešto radi“.

Druga važna tema za gradonačelnika je „Beogradski lični ili Beli“ iako su se, kako je naveo „mnogi novinari toj ideji smejali“, sada su promenjeno stanje na terenu i sledeće godine biće zaposleno 500 službenika.

Kako je naveo za sada je definisano 78 lokacija u gradu, traži se još tridesetak u okolini ; grada gde će biti smeštena služba „Beli“ i kad profunkcioniše, „neće biti dela grada gde neće biti stanice gde građani neće moći da se obrate za pomoć“.

„Ideja je sledeće godine da se reše sve lokacije, ako uspemo, , da obezbedimo infrastrukturu, da postavimo punktove i mislimo da će to da bude revolucionarna stvar, rekao je Šapić.

Treća tema bilo je uređenje savskog priobalja za koje je raspisan konkurs za splavove, za 30 lokacija u skladu sa zakonom i do januara će grad dovesti struju i vodu na slavove koji dobiju dozvolu, kako bi od kraja februara vlasnici počeli da plaćaju zakup i komunalije, dok će ostali biti uklonjeni.

Istakao je da je odluka o podeli poklon vaučera deci „politička“ i da će ona biti sprovedena, ali da je podela vaučera odložena zbog nekih zatkonskih procedura, ali da ne zna da li će uspeti ih podele pre Nove godine.

Kada je reč o dočeku, suutra zaseda organizacioni odbor i onda će se znati detalji, a gradonačelnik je sugerisao da „bude posvećen mladima“.

Na pitanje da li treba smanjiti račune Beograđanima jer grejna sezona počinje 15. oktobra, a ove godine je počela tek 1. novembra, Šapić je odgovorio da misli da ne treba jer bi to smanjenje bilo po dve ili tri hiljade dinara, a ovako je ušteda gasa bila velika.

„Da li onda treba da bude tržišna cena gasa? Zamislite onog ko se greje na pelet, njemu je duplo skuplje grejanje, a Beograđanima koji su priključeni na centralno ništa nije skuplje“, rekao je Šapić. ali je ostavio mogućnost da skupština grada odluči drugačije.

Kada je reč o zagađenju i previsokim zakupima stanova, Šapić kaže da nije čuo ni jedan konkretan predlog šta da se uradi odmah, a da se dugoročne strategije već sprovode, ili planiraju.

Opoziciji je rekao da „pitaju svoje prijatelje koji vode Zagreb kako je to najzagađeniji grad u Evropi“.

Na pitanje o starom savskom mostu, Šapić je rekao da je o njegovom rušenju govorio u kampanji i da su građani za to glsali.

Ipak, nije znao kada će radovi početi jer još nema projekta, i svi su, kako kaže, svesni da će kada most bude srušen to stvoriti gužve u saobraćaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare