SANU: Nismo odlučivali kako će se jezici zvati u udžbenicima

Vesti 07. okt. 202112:227 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je da ne odgovara istini da je Odbor za standardizaciju srpskog jezika zapravo njen odbor.

Kako je navedeno, u medijskom prenošenju izjave predsednice Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasne Vojnić, na više mesta se tako pogrešno navodi.

Povezane vesti

Saopštenje je usledilo nakon što je Vojnić kazala, kako su preneli mediji, da svi udžbenici za osmi razred u Srbiji negiraju hrvatski jezik i da su izdavači samo radili prema uputstvima koja su dobili od strane Instituta za srpski jezik SANU.

Osnivači Odbora za standardizaciju srpskog jezika, koji u svom nazivu i ne sadrži odrednicu SANU, ravnopravno su tri akademije nauka i umetnosti (SANU, CANU i ANURS), Institut za srpski jezik SANU, Matica srpska i fakulteti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore na kojima se studira i izučava srpski jezik, te Srpska književna zadruga, navela je SANU.

Odbor deluje pri Institutu za srpski jezik SANU, „koji je takođe samostalna naučna institucija, čiji SANU jeste osnivač, ali koja ima svoje nezavisne naučne i upravne organe“.

„Zabrinjavajuće je koliko brzo u medijskim prezentacijama Odbor za standardizaciju srpskog jezika evoluira u Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU, odnosno u Odbor SANU, te, konačno, u samu SANU“, navedeno je u saopštenju.

Kako je napomenuto, „čini se da SANU iz nekog razloga ponovo mora da bude prozvana i u vezi sa poslovima u kojima, jednostavno, kao institucija nije učestvovala“.

Zbog čega je, rečeno je u saopštenju, „došlo do poistovećivanja dveju samostalnih i nezavisnih institucija, čiji stavovi čak ne moraju nužno da budu istovetni, pretpostavljamo da znaju oni koji su toj grešci pribegli“.

„U konkretnom slučaju, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, čiji je rad visoko cenjen u našoj kući, dao je svoj stav povodom određenog udžbenika za srpski jezik, pri čemu SANU nije bila konsultovana, te nije razmatrala niti se oglašavala tim povodom“, istakla je SANU.

Komentari

Vaš komentar