Santovac dobitnik nagrade EU za dokumentarac „Mega diplomac“

Vesti 29. dec. 202015:29 > 30. dec. 2020 20:377 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Adam Santovac je dobitnik ovogodišnje EU nagrade za istraživačko novinarstvo, za najbolju istraživačku priču za dokumentarac "Mega diplomac", emitovan na N1 2019. godine. Film "Megadiplomac" moći ćete da pogledate u nedelju, 3. januara u 20 časova.

Žiri je u obrazloženju naveo da je „Mega diplomac“ izuzetno značajno istraživanje korupcije sistema visokog obrazovanja, „oblasti u kojoj su posledice dugoročne i nesagledive, a suštinski utiču na sve segmente života u zemlji“. Istakli su da ovaj prilog predstavlja odličan primer rada na proveri i ukrštanju informacija, prikupljenih kroz detaljno i dubinsko istraživanje brojnih, teško dostupnih podataka i van granica Srbije.

„Mislim da je ključ uspeha dokumentarnog filma Mega diplomac u njegovoj jednostavnosti. Dakle radeći na ovom dokumentarnom filmu, ja sam uspeo da ispunim onu najosnovniju novinarsku funkciju, a to je ne samo da pitam već i da pomognem ljudima da dođu do odgovora na određena pitanja“, rekao je Adam Santovac u video obraćanju.

Pored Santovca, nagradu EU za istraživačko novinarstvo dobili su i Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević (BIRN, serijal tekstova o aferi Krušik), kao i novinari Dojče velea Nemanja Rujević, Sanja Kljajić i Ajdin Kamber, za priču „Industrija odlaska“, koja se bavi pitanjima migracije zdravstvenih radnika i korupcije, koja prati taj fenomen.

Komentari

Vaš komentar