Usvojena deklaracija u okviru Procesa Brdo-Brioni: EU da vidi region kao celinu

Vesti 17. maj 202108:29 > 20:27 18 komentara
Tanjug / STA, Nebojša Tejić

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, održan je u slovenačkom mestu Brdo kod Kranja. Predsednik Slovenije Borut Pahor je izjavio da je usvojena zajednička deklaracija u okviru procesa Brdo-Brioni, kojom se Evropska unija poziva da region Zapadnog Balkana vidi kao celinu.

„Pozivamo EU da region Zapadnog Balkana vidi kao celinu, a ne samo kao pojedinačne zemlje sa kojima pregovara“, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

On je naveo da je u deklaraciji naglašeno da Brisel na region treba da gleda kao na geopolitičko pitanje.

„To je recipročan proces. EU mora ubrzati proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju ubrzati reforme“, dodao je Pahor.

„Prvi put smo se sastali sami, pogledali jedni druge u oči i razgovarali o problemima u regionu“, rekao je Pahor novinarima nakon sastanka.

Izvor: Tanjug

Ali, istakao je i da je ovo bio jedan od najtežih sastanaka jer nije bilo lako postići kompromis koji nosi „duboku poruku“.

Pahor je istakao da lideri iz regiona imaju odgovornost da se brinu o bezbednosti i blagostanju, te da to nije pitanje u kom treba da se oslanjaju na Evropsku uniju (EU).

Prethodno je na Twitteru objavio da je deklaracija usvojena nakon tročasovnih razgovora.

„Nakon trosatnih pregovora usvojena je Deklaracija iz Brda“, napisao je pre konferencije za novinare na Tviteru Pahor.

„Pozivamo EU da vidi region Zapadnog Balkana kao celinu, a ne samo kao pojedinačne zemlje sa kojima pregovara. Naglasili smo da je pogled na ovaj region geopolitički. To je recipročan proces. EU mora da ubrza proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju da ubrzaju reforme“, saopštio je još Pahor.

Pahor: Vučić predložio formulaciju koja bi anulirala sva priznanja Kosova

Pahor je takođe rekao da je iz završne deklaracije sa današnjeg samita izostavljen deo o nepromenljivosti državnih granica zbog insistiranja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na formulacijama koje bi otvorile beskrajne rasprave.

„Predsednik Vučić nije bio protiv diskusije o zabrani promene granica, ali je predložio takvu formulaciju koja bi praktično anulirala sva diplomatska priznanja Kosova… Dakle bilo je jasno da lako možemo da počnemo raspravu koja se nikada ne bi završila“, rekao je Pahor odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da je svojim predlogom želeo da se dođe do rezultata koji bio shvaćen kao put napred, a ne unazad „ali je bilo jasno da će Vučić insistirati“.

„Rasprava bi bila beskonačna“, dodao je.

Milanović: Zbog protivljenja Srbije neki delovi izostavljeni

Dogovorili smo tekst deklaracije koji je kompromis, neko bi rekao najniži zajednički činilac, ja kažem kompromis pri kojem je neko od nečega morao da odustane, izjavio je Zoran Milanović.

Milanović je istakao da je tokom današnjeg sastanka bilo i određenih neslaganja i nesporazuma.

„Recimo da je agenda kosovske predsednice (Vjose) Osmani bila nešto ambicioznija i da su zbog protivljenja Srbije neki delovi morali biti izostavljeni. Ja to vidim kao sasvim prihvatljivu cenu za dokument koji je dobar“, kazao je Milanović.

Na svečanom sastanku lidera procesa Brdo – Brioni na Brdu kod Kranja usvojeni su zaključci kojom se potvrđuje predanost procesu Brdo – Brioni, saopšteno je danas iz Predsedništva Bosne i Hercegovine.

„Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusedskih odnosa, te u promovisanju evropske perspektive Zapadnog Balkana. Proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduslovza stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Evrope, rečeno je na susretu“, navodi se u saopštenju.

Milanović je rekao da su Slovenija i Hrvatska tu pre svega da pomognu državama koje su u procesu integracija, u fazi u kojoj su oni bili pre 15, 20 godina. Naglasio da je to jedini motiv, da se pomogne državama jer u tome vide i svoj interes.

„Bilatealni problemi koje države članice međusobno imaju neće moći da budu rešeni u okviru procesa Brdo-Brioni i mislim da bi bilo zdravo da se previše i ne koriste jer to nas je danas pomalo i ometalo u radu“, kazao je Milanović.

Dodao je da je postignuto kompromisno, ali jasno rešenje iza kojeg svi stoje, a da će se za godinu dana ponovo videti u Prištini ili Beogradu.

Borut Pahor i Zoran Milanović, dočekali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu Kosova Vjosu Osmani, predsednike Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Mila Đukanovića, Steva Pendarovskog i Iljira Metu i sva tri člana Predsedništva BiH – srpskog člana Milorada Dodika, bošnjačkog člana Šefika Džaferovića i hrvatskog člana Željka Komšića, objavio je ranije Pahor na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno se obratio medijima posle sastanka i ne prisustvuje zajedničkim izjavama. Vučić je otputovao u Brisel na sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Samit Procesa Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine, na desetu godišnjicu pokretanja inicijative, prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije koronavirusa.

Proces Brdo-Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo Pahor, tada slovenački premijer, radi jačanja uzajamnog poverenja i regionalne saradnje, sa ciljem brže integracije Zapadnog Balkana u EU.

Na samitu je bilo reči i o posledicama pandemije koronavirusa i ekonomskom oporavku regiona.

Tanjug / STA, Nebojša Tejić

Povodom današnjeg samita, Pahor je u četvrtak u Prištini razgovarao s Vjosom Osmani, a u petak u Beogradu s Vučićem. Pahor se u septembru sastao sa Pendarovskim, u martu sa članovima Predsedništva BiH, dok je pre dve nedelje odvojeno razgovarao sa Đukanovićem i Metom.

Pahor je u Prištini rekao da je protiv promene granica na Zapadnom Balkanu, a Osmani da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, ali ne o statusu i granicama Kosova.

Dan kasnije, u Beogradu, Pahor je kazao da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju i ukazao da je u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan ključna geopolitička dimenzija.

Pročitajte još:

Naveo je da sa današnjeg samita treba da bude poslata poruka da proširenje Unije mora da se odvija brže, da Brisel mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo „odlično kad bi sve zemlje regiona ušle više ili manje istovremeno u EU“.

On je rekao da na samitu očekuje usvajanje zajedničkih zaključaka, a možda i deklaracije koja će podstaći ubrzano proširenje EU i sprovođenje reformi u tim zemljama.

Vučić je u petak uveče rekao da je dobio predlog zaključaka današnjeg Samita u kojem stoji da se svi učesnici protive promeni granica.

„Ja sam uneo jedan mali amandman i to je sada pakao za njih. Ja sam samo stavio da to (protivljenje promeni granica) bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare