Samit Brdo-Brioni: Vučić sve usamljeniji, „rampa“ za Vjosu Osmani

Vesti 17. maj. 202119:2368 komentara
Podeli:

Očekivanja su bila velika, ali se samit u okviru inicijative Brdo-Brioni završio bez bitnih rezultata uz niz kompromisa, zaključak je političkih komentatora koji su govorili za N1. Bez učešća bilo koga od najviših zvaničnika Evropske unije i uz protivljenje Srbije stavu da su sve granice nepromenjive osim njenih, bio je to još jedan regionalni sastanak na kome je deklarativno izražena težnja da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU.

Posledica mnoštva „non pejpera“ i poziva za prekrajanje granica jeste da su sada svi liderin Zapadnog Balkana protiv promena granica, osim predsednika Srbije čija je pozicija da ako nema promene granica, to mora važiti i za granicu Srbije, objašnjava za N1 spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Povezane vesti:

„Gotovo svi smatraju da je promena granica Srbije svršen čin i da samo treba naći modalitete kako takvo stanje na neki način pravno definisati. E upravo u tome jeste front na kome Vučić intenzivira, u svom sve usamljenijem otporu. Nije bilo teško iz njegovih nedavnih reči zaključiti da se kvalifikacija „okoreli prevaranti“ odnosi na lidere Zapadnog Balkana. U takvom jednom ambijentu je potpuno jasno da su skromni dometi samita i da ne može da se dođe do zajedničkog stava“, kaže Jakšić.

Ako su svi protiv Srbije i ako zemlja ima toliko neprijatelja, onda bi predsednik trebalo da se zapita šta nije u redu, kaže za N1 Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

„Pre neki dan je on rekao da se zapadne sile odnose licemerno u odnosu na Srbiju. To jednostavno nije dobra poruka. Mislim da bismo mi morali daleko više da vodimo računa kakve ćemo poruke slati i kako će se svet odnosti prema nama, jer sigurno će i te poruke da određuju kako će se velike sile odnositi prema Srbiji“, ističe Popov.

„Rampu“ je u brdu kod Kranja dobila i predsednica Kosova Vjosa Osmani. Kako je predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao, njena ambiciozna agenda i namera da u zaključke ubaci deo o genocidu na Kosovu morala je da bude „spuštena“ zbog Srbije.

„Vlasti u Prištini idu sa nešto radikalnijim pristupom i sa tom pričom o nekakvom genocidu i za to su naišli na reakcije u Briselu i Vašingtonu ne baš odobravajuće za tu njihovu ideju o tužbi“, rekao je za N1 Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka.

U zaključcima ovogodišnjeg susreta u procesu Brdo-Brioni govori se o geostrateškom cilju prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU, zatim o zelenoj energiji i digitalizaciji, te zajedničkom odgovoru na posledice pandemije.

Tako je prvi regionalni samit po opadanju epidemije koronavirusa završen kompromisom, ali bez značajnih zaključaka.

Komentari

Vaš komentar