Samardžić: Tadašnji radikali nisu imali primedbe na našu politiku o Kosovu

Vesti 17. feb. 202115:02 > 15:3411 komentara
Podeli:
Slobodan Samardžić
Izvor: Izvor: N1

Nekadašnji ministar za KiM u Vladi Vojislava Koštunice i koordinator pregovaračkog tima Slobodan Samardžić kaže za N1 da sadašnja vlast, koja Koštuničinu Vladu krivi za gubitak Kosova, tada nije imala nikakve primedbe.

Povezane vesti:

„Znali su da je to viša sila, znali su da su to uradili Albanci, jednostrano. Vlast nije mogla ništa da uradi, sačuvan je stav o Kosovu, baziran na Rezoluciji 1244. To je istorijska istina, a sada se samo skreće pažnja“, dodaje on.

Samardžić, koji je sada predsednik Državotvornog pokreta kaže da nema nikakve nedoumice da je tada trebalo nešto promeniti.

„Politika Vlade se optimalno vodila, korišćeni su svi resursi, treba se setiti da je Srbija 2007. godine uz pomoć Rusije Rezolucijom 1244 sprečila Ahtisarijev plan. Država je i na međunarodnom i na unutrašnjem planu održala svoje stanovište pa su 11. maja 2008. godine u 24 opštine na Kosovu i Metohiji održani izbori po zakonima Republike Srbije, te opštine su funkcionisale kao deo Srbije“, navodi Samardžić.

Kaže da je Ahtisarijev plan bio za na nadgledanu nezavisnost Kosova i da tu nije bilo ničega što bi bilo prihvatljivo za Srbiju.

„Mi smo taj plan uzeli u razmatranje, naše je bilo da unesemo amandmane, pa da tako napravimo atmosferu za pregovore, ali nije bilo prihvaćeno ništa, tako da je to bio ultimatum. To u bili okviri sile i pretnje i pokušaj da se odigra pozorište, a mi smo to iskoristili jer smo dali predlog da pokažemo da je moguće održivo rešenje na Kosovu“, ocenjuje Samardžić.

Komentarišući izbore na Kosovu, on kaže da Srpska lista vodi dirigovanu igru, da slušaju sve sto im Beograd govori i daju legitimitet albanskoj vlasti.

„Srbi na Kosovu su rastočeni kao pojednicni, moraju da se prilagođavaju situaciji, jer ih je Beograd pustio niz vodu“, rekao je Samardžić i dodao da nema procenu kada će dijalog sa Beogradom biti nastavljen.

„Dijalog je trajao i trajao, a nije doneo nista. SZO nije zaživela. Nema nikakvih dobitaka, a način kako se pristupilo, da Srbija mora da prihvati nešto, to je poraz odmah na samom startu. Taj dijalog je pogrešno počeo, prekidao se stalno, jer Albanici nisu bili zadovoljni mnogim stvarima“.

Dodaje da je ultimativni cilj razgovora priznanje Kosova i da to govore i zapadni zvaničnici.

„To je samo nastavak pritisaka na Srbiju da se prizna Kosovo. Kada pogledate posrednike u dijalogu, tu su neki koji su napravili tu državu, Kosovo nije nastalo, ono je napravljeno. I onda je jasno kakav će biti ishod razgovara“.

Bivši ministar kaže da je u vreme kada je on obavljao tu funkciju moć bila mnogo više u rukama zapada.

„Rusija i Kina nisu bile toliko moćne. Rusku stranu treba pozvati kao posrednika. Predsednik i vlast ne insistiraju da se uključi i neka treća strana. Ovako Srbija sve gubi, a Albanci sve dobijaju“, smatra Samardžić.

Komentarišući predlog Vuka Jeremića da upravo on bude jedan od dva pregovarača sa vlašću, Samardžić kaže da ga je takav predlog iznenadio, ali da im ništa ne zamera.

„Moj stav je da ne prihvatam dok ne vidim ko pregovra i na osnovu čega. Među opozicijom treba da se nađe jedan tekst kroz sve te platforme. Predlog me je iznenadio, saznao sam za njega iz medija. Od mnogo toga zavisi šta ću ja odlučiti. Dva ili tri pregovarača su idealno rešenje. Potom treba obezbediti institucionalnu kontrolu dogovorenog“, zaključio je Slobodan Samardžić.

Pogledajte celu emisiju N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar