Samardžić: Srbija dalja od EU nego što je bila 2003. godine

Vesti 10. maj 202121:17 > 21:1818 komentara
Slobodan Samardžić Pressing
Izvor: Izvor: N1

Predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić izjavio je da je Srbija, prema njegovim procenama, ali i prema nekim analizama od EU dalje nego 2003. godine.

Samardžić je za Novu S rekao da se neke priče ponavljaju godinama, te da ih on sluša po stoti put.

„Tamo 2003. godine na jednom samitu Evropske unije prihvaćena je tzv. Solunska agenda, da zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu u EU i da se integracija neće završiti dok i one ne postaju deo unije. Prošlo je 18 godina, a po mojoj proceni i nekim analizama mi smo dalje od EU nego tada“, rekao je Samardžić.

povezane vesti

On je istakao da su problem reforme koje se ne sprovode, naročito u oblasti vladavine prava.

„Možda je još veći problem što je EU ušla u međuvremenu u velike probleme, da ona više nije u stanju da se širi. Objektivno ne može da primi nijednu članicu dok se ne reformiše, a o tome je pričao i Makron u Davosu, što je ponovio nekoliko puta“, rekao je predsednik Državotvornog pokreta i dodao da sa se sa tim reformama još uvek nije ni krenulo.

Samardžić je istakao da se na taj način dozvoljava veći kontakt sa Istokom, te da je to prirodan čin budući da Srbija godinama ne može da ostvari svoje pretenzije ka Evropskoj uniji.

Kada je reč o stanju na Kosovu i pojačanom dejstvu hrvatskih vojnika na ovoj teritoriji, Samardžić ističe da je to relikt koji se vuče iz nekadašnje države.

„Tu postoji jedna vrsta tihog kompleksa. Hrvatska je priznala Kosovo i svako ko je to učinio nos teret krivice za svoj odnos prema Srbiji. Dobrosusedski odnosi znači da vi već ako morate da priznate, a morali su, da barem ne spominjete to stalno i upirete prstom u oko. Vojska Kosova bi bila jedna velika opasnost za region“, rekao je Samardžić, a prenosi Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar