Šalja se u ponedeljak u Hagu izjašnjava o krivici za zločine u Kukešu

Vesti 18. apr. 202119:40
Podeli:

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja sutra će prvi put biti izveden pred sudiju Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, radi izjašnjenja o krivici po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine.

povezane vesti

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova Nikola Giju sutra tačno u 15 časova ući će u sudnicu čime će i zvanično početi proces koji će biti vođen protiv Pjetra Šalje. Tom prilikom sudija će utvrditi da li Šalja razume koje mu se optužbe stavljaju na teret, da li su poštovane procedure i prava optuženog i da li je bilo kršenja tih procedura i prava, tokom njegovog hapšenja u Briselu, ekstradicionog pritvora u kome je bio dva meseca, prebacivanja u Hag i tokom boravka u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, javlja dopisnik N1.

Šalja se u Hagu našao po optužnici koja ga tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu u drugoj polovini maja i početkom juna 1999. godine. Tužilac Džek Šmit tereti Šalju da je sa više imenovanih ili neimenovanih pripadnika OVK bio deo udruženog zločinačkog poduhvata kao i da snosi individualnu odgovornost da je izvršio, pomogao ili nije sprečio ratne zločine u četiri tačke kao i za narušavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva.

U optužnici se detaljno navode događaji, datumi i imena pripadnika OVK koji su odgovorni za zatvaranje, prebijanje, ubijanje i mučenje civila u fabrici metala u Kukešu malom mestu u Albaniji, blizu granice sa Kosovom u kome je bila baza OVK, ali i improvizovani zatvor za neimenovan broj civila za koje se sumnjalo da sarađuju sa SRJ i Srbijom ili da ne podržavaju OVK.

Tužilaštvo je već ispitalo Šalju o navodima iz optužnice, dok je ona bila u pripremi, pre dve godine u Briselu. U međuvremenu je bio slobodan čovek, ali pod nadzorom, jer je optužnica protiv njega potvrđena u junu prošle godine. Uhapšen je u Briselu tek 16. marta ove godine, a po zahtevu iz Specijalizovanih veća isporučen u Hag mesec dana kasnije, 15. aprila.

Suđenje će moći da se prati i preko web sajta Specijalizovanih veća Kosova sa neznatnim zakašnjenjem. Prva statusna konferencija o ovom predmetu, zakazana je već za petak.

Komentari

Vaš komentar