Sagovornici N1: Sporazum Lalića i tužilaštva vodi otkrivanju novih zločina(ca)

Vesti 13. avg 202219:37 > 19:39 14 komentara

Srđan Lalić, jedan od najozloglašenijih članova grupe Veljka Belivuka, sa Tužilaštvom je napravio sporazum o svedočenju o zločinima koje je ova kriminalna grupa počinila u zamenu za kaznu zatvora od 18 godina. Sagovornici N1 smatraju da je ovakav potez tužilaštva korak dalje u otkrivanju i drugih zločina ove grupe, ali i drugih potencijalnih aktera koji nisu obuhvaćeni optužnicom.

Pročitajte još:

Srđan Lalić, ima 37 godina, a prema optužnici, u koju je N1 imao uvid, on je IT stručnjak koji trguje bitkoinima na berzi. Do sada je optužen za šest teških ubistava, kao član kriminalne grupe Veljka Belivuka. Informacija da se nedavno nagodio sa Tužilaštvom i dobio status okrivljenog saradnika izazvala je pažnju javnosti.

„Mislim da procena tužioca leži u ozbiljnoj mogućnosti da proširi istragu na neka nova lica, druge osumnjičene i da se sagleda delovanje ove kriminalne grupe u širim razmerama. S obzirom na period njihovog delovanja, s obzoirom na težinu krivičnih dela za koje se sumnja da je ta grupa vršila, zaista se nedvosmisleno nameće zaključak da su oni morali imati određenu pomoć i u policijskim strukturama“, rekla je advokatica Vesna Golubović.

A o tome u optužnici nema ni reči, iako se u njoj do najsitnijih detalja opisuje kako su Belivuk i njegovi saradnici ubijali svoje žrtve.

„Ono što znamo iz optužnice, jeste da je on učestvovao u svim ubistvima koja se toj grupi stavljaju na teret. Ne samo da je učestvovao, nego je vrlo često i inicirao i bio idejni tvorac tih brutalnih mučenja suparničkih članova grupe“, rekla je Bojana Pavlović, novinarka KRIK-a.

Međutim, status okrivljenog saradnika koji optuženi dobija sporazumom sa tužilaštvom o svedočenju, nije garancija da mu se neće presuditi drugačije, jer sud može u međuvremenu da sporazume stavi van snage ukoliko se utvrdi da okrivljeni saradnik, na primer, daje lažne iskaze.

Srđanu Laliću, petooptuženom od ukupno trideset osoba na optužnici, u zamenu za saradnju sa tužilaštvom predviđena je kazna od 18 godina robije.

„Ona je zaista simbolična, zanemarljiva u odnosu na težinu krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret i posledice. Sam zakon propisuje da ovaj institut okrivljenog svedoka može da se primeni samo u situaciji ukoliko je značaj iskaza koji daje okrivljeni saradnik u pogledu mogućnosti rasvetljavanja, otkrivanja, dokazivanja ili sprečavanja krivičnih dela takav da preteže u odnosu na posledice krivičnih dela koje je on sam izvršio“, objašnjava advokatica Golubović.

Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko zaštićene aplikacije „Skaj“, koju je dešifrovala francuska policija i podatke dostavila srpskoj. Odbrana na sudu pokušava da ospori ovu aplikaciju.

Advokatica Golubović kaže da u praksi tužilac pribegava ovakvim sporazumima u situaciji kada kredibilitet postojećih dokaza nije potpun ili postoji prepreka da se činjenice i dokažu.

Novinarka KRIK-a na istoj je liniji.

„Istraga se stalno proširuje i ne samo to, nego se na ovaj način utvrđuje ova postojeća optužba. Izjavama svedoka saradnika Tužilaštvo na neki način potkrepljuje i priče ovih prethodnih, ali takođe i upoređuje sa materijalnim dokazima. Uvek je značajno, pogotovo kada su u pitanju članovi grupe koji su visokopozicionirani i koji su sami učestvovali u velikom broju događaja koje optužnica tretira“, kaže Pavlović.

Sporazum Srđana Lalića je treći koje je sklopilo Tužilaštvo za organizovani kriminal u postupku protiv klana Veljka Belivuka. Pre njega, sa tužilaštvom su se nagodili Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. U njihovom slučaju javnosti nije poznato koju su oni kaznu dobili u zamenu za svedočenja o zločinima grupe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare