Sagovornici N1: Napeta atmosfera pred susret Vučića i Kurtija

Vesti 03. jun 202119:12 18 komentara

Napeta ili nikad gora, tako sagovornici N1 opisuju atmosferu pred predstojeći susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji bi trebalo da usledi sredinom juna. Kažu, analiza poruka nakon posete Metjua Palmera i Miroslava Lajčaka tek predstoji.

Gosti iz Amerike i Evrope predsedniku Srbije nisu doneli kolače. Ali jesu datum za susret sa kosovskim premijerom. Saopštiće ga uskoro šef evropske diplomatije Džozef Borelj.

Još gostima nisu videli leđa, a domaćini iz Beograda i Prištine razmenjuju varnice. Bez obzira na protivljenje aktera, dijalog se ne može izbeći, kaže Marko Savković.

„Ovo ne treba shvatiti kao sukob nekakvih neprijatelja, već dijalog dve strane koje imaju drugačije viđenje i kosovskog problema i rešenja. Ali je ideja da se traga za nečim što bi bio prihvatljiv i održiv kompromis. Tako da definitivno, atmosfera, poruke koje se šalju, moraju da se promene. Ali tako je već dugo, to je nešto što se stalno ponavlja“, smatra Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Pred susret Vučić-Kurti se osećaju tenzije, smatra Dušan Milenković. Zanimljiva mu je, kaže, Kurtijeva izjava da Zajednica ne može biti monoetnička.

„Iako je to na neki način iznerviralo Vučića, barem u javnosti, ja mislim da je to na neki način reteriranje stavova Kurtija, koji je jasno odbacivao ideju Zajednice srpskih opština. A sada samo govori o tome da ne može da bude monoetnička. Tako da tu postoje finese koje bi možda mogle da se ugrade u neki budući sporazum“, rekao je Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Savković ukazuje da su još nepoznati format, cilj, vremenski okvir i teme predstojećeg dijaloga.

„Još puno informacija nedostaje. Imali smo puno non pejpera. Ima sad i ta ideja, prisutna je u javnosti, o nekakvom privremenom sporazumu. Poznajući dobro pozicije, one javno saopštene, pregovarača u Prištini i Beogradu – teško je biti optimista“, dodao je Savković.

Za Milenkovića je važna i činjenica da će se Palmer sastati sa predstavnicima opozicije.

„Ali je dobro da se Palmer viđa sa opozicijom u Srbiji, video se i sa opozicijom na Kosovu, zajedno sa američkim ambasadorom na Kosovu. Ja mislim da opozicija mora da bude uključena u taj dijalog jer taj dogovor koji očekujemo na kraju je važan za celo društvo“, kaže on.

A odgovor na oštru retoriku pregovarača dao je predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak, koji poručuje – „očigledno daju mnogo javnih izjava… važno je šta se kaže na sastancima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare